Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija

Kujundžić: Nisam protiv trećeg entiteta, već protiv raspada: Hrvatima pripada cijela BiH!

Milan Kujundžić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
15.12.2014.
u 14:44

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić priopćenjem je reagirao na medijske napise da se usprotivio trećem entitetu u BiH

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić priopćenjem je reagirao na medijske napise da se usprotivio trećem entitetu u BiH o čemu je pisao i Večernji list. 

Njegovu reakciju u nastavku prenosimo u cijelosti.

Milan Kujundžić: Nisam protiv trećeg entiteta, već protiv raspada: Hrvatima pripada cijela BiH!

Mnogi su jučer jedva dočekali objaviti vijest s naslovom da je Milan Kujundžić jučer došao u Mostar poručiti da je protiv trećeg entiteta. No, onaj koji je u nedjelju stvarno bio u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače i slušao iz prve ruke moj govor čuo je drugačije. Ono što sam ja zapravo poručio jest da ja nisam protiv novih entiteta, a ponajmanje onog koji bi nedvojbeno osiguravao status i prava Hrvata u BiH, već da BiH ne treba još dva entiteta koji bi bili stvoreni i funkcionirali po uzoru na Republiku Srpsku, jer to bi značilo ne uvod u raspad, već definitivnu potvrdu raspada BiH kao države i potpunu legalizaciju srbijanskih osvajanja.

A Hrvati jesu i moraju ostati konstitutivan narod na području cijele BiH, njima pripada CIJELA BIH, što vrijedi i za druga dva naroda, bez obzira na to koliko entiteta u njoj postojalo i bez obzira na to koliko Hrvata preostalo. Čak i kad bi u BiH ostala samo dva Hrvata, jedan od njih imao bi pravo biti u predsjedništvu BiH, a drugi u Vladi BiH! Hrvati ne smiju biti majorizirani, bilo to od Bošnjaka ili bosanskih Srba, kako u Ljubuškom i Mostaru, tako ni u Žepču ili Sarajevu, Derventi ili Banjoj Luci!

Recept je dobro poznat: Hrvate se ponovno tjera da trguju te da za ono što je njihovo prodaju ono što je njihovo. A sve je to Domovina Hrvata.

Domovina je jedna, države su dvije, a novi hrvatski predsjednik po slovu Ustava RH jednako će brinuti za Hrvate u Hrvatskoj, Hrvate u dijaspori i autohtone Hrvate u susjednim državama, neće brisati Hrvate ni iz Bosne ni iz Hercegovine, neće voditi nametnutu politiku "regiona" u službu koje su se stavili Ivo Josipović i Vesna Pusić, već autentičnu hrvatsku politiku, vođenu izvornim hrvatskim interesima, bez koje nema dugoročno održive stabilnosti na ovim prostorima.

Bez jednakopravnosti Hrvata u svakom kutku BiH, bez obzira na broj entiteta, BiH ostaje trajni izvor nestabilnosti, koji ugrožava budućnost i prosperitet RH. Uz dužno poštovanje suverenitetu susjednih država, Hrvatska više neće šutjeti i gledati dok se iseljavaju Hrvati iz BiH. To neće proći.

prof. dr. sc. Milan Kujundžić
U Zagrebu 15.12.2014.

>> Kujundžić se usprotivio trećem entitetu u BiH

Komentara 31

LJ
ljerko
18:28 15.12.2014.

Znači, opet mu se izvrću riječi? Što se 3. entiteta tiče, njime se vole kititi svi, i lijevi i desni. A na kraju obično to bude samo na riječima. Po meni je Kujundžić u pravu u tome što bi 3. 3. entitet uzrokovao raspad BiH, priznanje Republike Srpske i dolazak radikalnih Srbijanaca na 100 km od Zagreba. Kujundžić, iako nepopulistički, zapravo mudro govori i očito je da ima netipične savjetnike. Tj. savjetuju ga oni koji prate geopolitička zbivanja i kojima nije cilj skupljanje jeftinih poena. Što bi Kolinda rekla? Da je za ravnopravnost naroda. Bravo. Što još? Kako to postići? Ništa konkretno ne bismo čuli. Ovaj barem daje rješenja i prijedloge. Zato mi je bolji od Kolinde.

DU
Deleted user
14:59 15.12.2014.

Kako je to stanje opisao uvaženi kolumnist BiH izdanja VL u 4 riječi: Troje braće, dvoje gaće!

Avatar Zločinac agresor i genocidaš
Zločinac agresor i genocidaš
15:45 15.12.2014.

BiH osloboditi do Drine od Mloševićeve politike!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije