Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oglasio se DSS

Milaković: 'Pravoslavni vjernici imaju pravo na neradni Uskršnji ponedjeljak'

Proslava pravoslavnog Uskrsa u Kapeli svetoga Save u Zagrebu
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/4
13.04.2023.
u 23:36

Specifičan problem imaju radnici određenih zanimanja koji rade nedjeljom na sam dan Uskrsa pa se postavlja pitanje imaju li oni slobodan i taj dan

U susret Uskršnjim praznicima po julijanskom kalendaru oglasio se danas Demokratski savez Srba navodeći kako žele upoznati javnost s pravom pripadnika srpske zajednice na neradni dan na dan Uskrsnog ponedjeljka. Napominju kako je ovo pravo uvedeno Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koji je stupio na snagu od 1. siječnja 020. godine za pripadnike pojedinih vjeroispovijesti za njihove vjerske praznike.

-U ostvarivanju ovoga prava određen broj pripadnika srpske zajednice nailazi na poteškoće. Naime, neki poslodavci protivno zakonu odbijaju svojim radnicima osigurati korištenje prava na neradni dan smatrajući da oni o tome odlučuju po svojoj volji.  Drugi opet to omogućuju, ali radnicima isti tretiraju kao da su radili, a ne da je u pitanju neradni dan. Dio naših sunarodnika nije niti upoznat da imaju ovo pravo ili se ustručavaju koristiti ga pa uzimaju godišnji odmor – navodi predsjednik DSS-a Srđan Milaković inače i vijećnik u Gradskom vijeću Vukovara.  

Dodaje kako specifičan problem imaju radnici određenih zanimanja koji rade nedjeljom na sam dan Uskrsa pa se postavlja pitanje imaju li oni slobodan i taj dan. Prema njegovim riječima tu je zakonodavac napravio propust jer to nije predvidio očigledno polazeći od nedjelje kao neradnog dana kao i da svakako pravna logika nalaže da ako postoji pravo na neradni Uskršnji ponedjeljak onda je pogotovo logično da ovi radnici imaju pravo i na neradni dan na dan Uskrsa.

-U ostvarivanju ovoga prava, sve što pripadnici srpske zajednice trebaju učiniti jeste podnijeti zahtjev poslodavcu koji je temeljem navedenog Zakona isti dužan usvojiti i tretirati ga kao neradni dan uz pravo na naknadu plaće (ne plaćeni dopust niti godišnji odmor) – isitče Milaković.

Iz DSS-a pozivaju radnike pripadnike srpske zajednice da budu slobodni da se koriste svojim pravom na neradni dan na Uskršnji ponedjeljak i podnesu zahtjev poslodavcu. Isto tako, pozivaju poslodavce da o ovome pravu upoznaju svoje radnike i da im omoguće proslavu Uskrsa po julijanskom kalendaru u skladu sa zakonom.  -Očekujemo da Državni inspektorat ažurnije provjerava provođenje navedene odredbe u praksi, kako bi svi poslodavci ovu svoju zakonsku obvezu i ispoštivali - zaključio je Milaković.

VIDEO: Država će pošteno udariti po džepu! Stižu veće kazne za niz prekršaja, neke se penju i do 4000 eura

Komentara 7

Avatar Asterix
Asterix
00:24 14.04.2023.

A na katolički Uskrs imaju također praznik jer ništa ne radi. Radi toga se ne bune.

DU
Deleted user
00:20 14.04.2023.

U Hrvatskoj se zna kad je Uskrs i praznik, a oni koji to ne žele shvatiti mogu ići tamo gdje se slavi po drugom kalendaru kao npr Srbija ili njima voljena Rusija. U Hrvatskoj kao i u drugim EU zemljamaa se zna kad su praznici i koji dani su neradni. Zamislite sada sa svi hoće da izmisljaju svoje praznike i neradne dane

CE
centirion
06:17 14.04.2023.

Tko bi svima udovoljio ? Ako si odlučio živjeti u Hrvatskoj poštivaš ovaj kalendar,narod,državu i praznike. Ako ne idi gdje ti paše i voljno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije