Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Večernjakovi analitičari: 'Na desnici nema pomoći. Odnosi su zatrovani, teško je da se mogu ujediniti'

26.03.2024.
u 14:42

Mijić smatra da i na lijevoj i na desnoj strani političkog spektra ima dosta sličnosti, ali na lijevoj je strani puno manje žuči, barem na javnom meniju

Hrvatska desnica na ove izbore bez sumnje izlazi razjedinjena. Što je uzrok da se stranke okupljene na desnom spektru nikako nisu mogle dogovoriti? Kakve su šanse razjedinjene desnice? Tema je to koju su  u studiju Večernji TV-a analizirali političlki analitičari Mate Mijić i Tonči Tadić.

Mijić smatra da i na lijevoj i na desnoj strani političkog spektra ima dosta sličnosti, ali na lijevoj je strani puno manje žuči, barem na javnom meniju. Na desnici je to puno otrovnije. Desničari se, smatra Mijić, međusobno prozivaju. Most proziva Domovinski pokret da je tajkunska stranka, Domovinski pokret uzvraća da su mostovci neznalice, lažni desničari.

- Tu nema pomoći. Dosta je zatrovanih međusobnih odnosa, na desnici čak i od prošlih izbora 2020. I pregovori su bili kilavi, dugo su trajali i s figom u džepu, vrlo moguće s obje strane, tako da dosta zamjerki zaslužuju i jedni i drugi. Drukčije se to nije moglo ni završiti. U krajnjoj liniji, Domovinski pokret je ovih godina svoju politiku dosta bazirao na nekakvom poslovnom interesu sebi bliskih ljudi, dok je Most s druge strane svoju politiku temeljio upravo na prozivkama ljudi oko Domovinskog pokreta i njihovih veza s Vladom Andreja Plenkovića. A kada vam je politika usmjerena gotovo na osobnoj razini jednih protiv drugih, teško se tu pred izbore ujediniti – kaže Mijić.

Na upit utječu li na nemogućnost dogovora ego i taština, Tadić slikovito odgovara kako su najveći protivnici pušenja bivši pušači. On napominje kako je Most sastavljen od ekipe koja nikad nije bila u HDZ-u, ali su bili u koaliciji s HDZ-om. S druge strane, Domovinski pokret mahom čini ekipa koja je nekad bila u HDZ-u i kojoj se ovakav HDZ ne sviđa.

POVEZANI ČLANCI:

- Sada imate apsurd da, dok kod Mosta čak imate i nekakve autohtone dijelove programa koji se tiču neke njihove vizije Hrvatske, suštinu programa Domovinskog pokreta zapravo čini želja da HDZ bude ono što je nekad bio. Dakle, kao što je slogan Hrvatske turističke zajednice "Hrvatska kao što je nekad bila", Domovinski pokret je zapravo HDZ kakav je nekad bio. To je njihova vizija. Međutim, vrijeme ide dalje i upravo preko te činjenice treba prelamati sve daljnje odnose – ističe Tadić.

Na upit kakvi su izgledi desnice na predstojećim izborima, Tadić odgovara da su oni, ako je vjerovati anketama, isti kao što su bili na prošlim izborima. On podsjeća kako se o ujedinjenju desnice govori još od 1995., ali ono se nikad nije dogodilo.
- Velik dio u svemu tome igraju ego i nerealna očekivanja – dodaje Tadić.

Mijić smatra da je na desnici premalo strateškog promišljanja i da je propuštena velika prilika da se taj bazen koji je na proteklim izborima osvojio 24 mandata proširi na 30 ili više.

- Oni sada imaju isti bazen, samo što raspodjela sada možda neće biti 8:16 nego 12:12 ili 10:14. Međutim, ti mandati ostaju zadani. Znači, ako HDZ nešto izgubi, izgubit će na centru, a ne na desnici, što je za njih propuštena prilika – rekao je Mijić.
Iako Most i suverenisti tvrde da se bez njih neće moći sastaviti Vlada, analitičari smatraju da su oni za razulku od lijeve oprbe doista bili aktivni u Saboru. S druge strane, Domovinski pokret je izgubio pola svog kluba, ali je zato više radio na terenu. No, hoće li na kraju osvojiti toliki broj mandata da se bez njih neće moći sastaviti vlast, veliko je pitanje.

- Poprilično sam uvjeren da će HDZ s Milanovićevim manevrima, ali i općenito s potezima kao što je Turudić i slično, izgubiti nešto na centru. Zato HDZ opet pokušava zahvatiti desnije orijentirane birače, tako da je pitanje kako će se desni glasovi rasporediti – rekao je Mijić.

Komentara 39

NC
NC
16:26 26.03.2024.

Tuđmanov HDZ nije ukidao nacionalnu valutu Kunu, nije prekomjerno uvozio stranu radnu snagu, nije prodavao INU i druge nacionalne kompanije, itd.....današnji ljevičarski HDZ nema nikakve veze s Tuđmanovim HDZom

DP
Do pobjede
17:44 26.03.2024.

Nema ništa licemjernije nego kad se oni koji su ukinuli hrvatsku nacionalnu valutu Kunu pozivaju na Tuđmana.

LL
lijepa_li si
18:20 26.03.2024.

samo jedno je sigurno. desnica se napada s svih strana. napada je hdz, 90% medija, od svih lijevihstranka i onih koje kao glume neki centar. najžalosnije od sveg je međusobno trvenje i antagonizam sujetnih vođa i posljedično nejedinstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije