Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak o nadoknadi nastave

Divjak poručila: Istina nekad boli. Ja stojim iza svih svojih izjava

Blaženka Divjak
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
20.11.2019.
u 09:58

Sindikati osnovnih i srednjih škola od utorka su u općem štrajku do ispunjenja svojih zahtjeva

Završio je sastanak ministrice Blaženke Divjak i predstavnika sindikata u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ministrica je poručila da su štrajkom najugroženiji maturanti i osmaši te kako sindikati nisu pristali na to da se za njih organizira nastava. Poručila je svima da stoji iza svih svojih izjava.

"Održan je sastanak ljudi koji žele riješiti problem. Mi, koji smo odgovorni, pokušavamo pronaći rješenje za sanaciju štete zbog toga što Vlada i predsjednik Vlade ne želi riješiti problem. Čak nije došla ni pravobraniteljica za djecu", kazao je Branimir Mihalinec.

"Mi smo se složili u tome da će problem biti sve veći svakim danom štrajka. Razgovarali smo i svjesni smo toga problema", dodao je. "Razmijenili smo mišljenja", kazao je Mihalinec.

Najugroženiji su maturanti i osmaši

"Održali smo konzultativni sastanak. Konkretno, ono o čemu smo razgovarali jest organizacija ove školske godine i kako ćemo osigurati pravo djece na obrazovanje. Da bih to uspjela riješiti, otkazala sam sve svoje obveze, ne idem ni u Berlin. Očekujem da svi tako reagiraju. Svi moramo znati koja nam je zadaća. Razgovarali smo o različitim rješenjima i o nadoknadi nastave. Najugroženiji su maturanti i osmaši. Predložila sam da se za njih nastava organizira", kazala je ministrica Divjak dodajući da na to sindikati nisu pristali.

Komentirala je ministrica i reakcije na njezinu jučerašnju izjavu u kojoj je kazala da je obrazovni sustav u blokadi zbog igara moći između premijera Plenkovića i prosvjetnih sindikata te poručila da ona u tim igrama ne želi sudjelovati i neće se svrstati ni na jednu stranu.

"Istina nekad boli i kada kažem da sam sve predložila premijeru i ministrima i da nema smisla ukopavati se u rovove, a onda se prepucavati, to je istina. Ja svoj dio odgovornosti preuzimam", kazala je na pitanje žali li zbog svoje jučerašnje izjave. "Ja sam konstruktivna i konzistentna. Stojim iza svih svojih izjava", dodala je. 

U današnjoj akciji "Potrubi za obrazovanje" sindikalni aktivisti na raskrižjima od Sheratona do Arene od 13 do 14 sati stajat će s transparentima pozivajući sudionike u prometu da ih podrže. Članovi sindikata prosvjedovat će na raskrižjima i u drugim dijelovima Hrvatske. Sindikati osnovnih i srednjih škola od utorka su u općem štrajka do ispunjenja svojih zahtjeva. 

Video: Ministrica Divjak o općem štrajku

Komentara 121

AN
aniva
10:05 20.11.2019.

Ako netko zloupotrebljava djecu to su nažalost oni koji bi ih trebali štititi. Vlada bi samo trebala ostati pri svome i ne platiti nikome ni jedan sat štrajka. Neka im ovi njihovi bukači plate štrajk. Tako sindikalisti imaju velike plaće i huškaju ljude pa neka im i daju plaće. Žalosno je da su tu najveće žrtve djeca. Treba uvest radnu obavez za profesore. Povečati im koeficijente, ali im uvesti kartice kad dođu na posao i kada idu s posla. Neka svaki dan odrade 8 sati. Za to vrijeme mogu napraviti i pripreme i ispraviti testove. Uvesti im 25 radnih dana godišnjeg. I to i po zimi i po ljeti. Svaki da je jedan mjesec ljetni na godišnjem , a jedan da radi. Ovako na žalost i po rezultatima mature i po pripremama mature i po tome koliko roditelji plaćaju instrukcije vidi se veliki rad naših preplaćenih profesora, jer je dokazano da rade najmanje u Europi. Čast iznimkama, a takvih je vrlo malo i

ŽO
žoržet
10:24 20.11.2019.

pa zašto onda nije dala ostavku kad tako čvrsto stoji iza izjava da neće posredovati između svog šefa i tzv. ljudskih resursa javnog resora za koji je zadužena??? čini mi se da se iza takve 'određenosti' aktualne ministrice ipak kriju puno osobniji interesi, da ne spominjemo sad stranku koja ju je dovela na tu poziciju a koja je već poslovični prvak u plitičkom trgovanju, da sad ne spominjemo sve one tablete utrapljene nastavnicima i učenicima u sadržajno prilično plitkom a provedbeno prilično besmislenom projektu 'digitalizacije', odnosno 'škole za život'!

DU
Deleted user
10:40 20.11.2019.

Vlada nije morala dati ni lipe. Mogla je popustiti i dati traženi koeficijent (tada bi nastala histerija u ostalim sindikatima). Mogla je dati i jest dala 6,12 povišice (nakon što je već prethodno dala 11%). Pametan čovjek će primijetiti da je Vlada itekako popustila i pristala na ne baš mali kompromis, dok sindikati ne. Sve je izglednije da su nečiji politički interesi u pitanju. Priče o dostojanstvu su priče za malu djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije