Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritizirala vlast

Tomašić: Godišnje gubimo 200 milijuna kuna čiste zarade!

Ruža Tomašić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.04.2014.
u 12:15

- Talijani to ne žele jer već izlovljavaju oko 300 milijuna ribe iz hrvatskog Jadrana. Mi radi nekakvih dobrosusjedskih odnosa ugrožavamo naše ribare. Mi godišnje gubimo oko 200 milijuna kuna čiste zarade koje bi mogli upotrijebiti za mlade. Danas se mladi ne mogu zaposliti, tu je tih 200 milijuna kuna čistog novca – kritizirala je Tomašić

Nema razloga da se proglasi gospodarski pojas, no vladajući to izbjegavaju, poručili su danas saborski zastupnik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Šimunović te predsjednica njegove strane Ruža Tomašić.

Iako je ovaj tjedan Šimunovićev prijedlog odluke o proglašenju gospodarskog pojasa RH na Jadranskom moru trebao biti druga točka dnevnog reda Sabora, on ipak nije raspravljen. Šimunović kaže da su mu je rečeno da se nije stiglo raspraviti, no ne vjeruje u to jer su raspravljene četiri točke koje su bile nakon njegovog prijedloga. Da je kojim slučajem prijedlog danas izglasan, Hrvatska bi samo danas zaradila 100 tisuća eura, upozorava on.

- Do nas su došle informacije da je rasprava odgođena jer u vladajućoj koaliciji ima prijepora, podržati to ili ne. Nadamo se da će uskršnja stanka uroditi plodom i da ćemo u svibnju to izglasati – optimističan je Šimunović kojem su vladajući rekli da je glavni problem prihvaćanja ovog prijedloga arbitraža s Republikom Slovenijom.

- Rekli su da su za proglašenje gospodarskog pojasa, da moramo prije vidjeti hoće li se Slovenija slagati s time. HDZ je predlagao amandman da se prihvati moj prijedlog, s time da to zaživi nakon što riješimo arbitražu. Mi smo to prihvatili uz uvjet da to ima jedan razuman rok, ali vladajući nisu – objasnio je Šimunović. Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić je dodala da su se vladajući pravdali i dobrosusjedskim odnosima s Italijom. 

- Talijani to ne žele jer već izlovljavaju oko 300 milijuna ribe iz hrvatskog Jadrana. Mi radi nekakvih dobrosusjedskih odnosa ugrožavamo naše ribare. Mi godišnje gubimo oko 200 milijuna kuna čiste zarade koje bi mogli upotrijebiti za mlade. Danas se mladi ne mogu zaposliti, tu je tih 200 milijuna kuna čistog novca – kritizirala je Tomašić koja kao jedini pravi razlog odbijanja ovog prijedloga njene stranke vidi činjenicu da vladajući ne žele raditi, budući bi proglašenje gospodarskog pojasa značilo i dodatne poslove.

- Treba zasukati rukave, ali njima je lakše reći "nećemo, ne možemo, ne znamo", umjesto "idemo nešto napraviti za dobrobit hrvatskoga naroda". Naši ribari odumiru, prodaju svoje koče Talijanima u bescjenje, da bi onda oni izlovljavali ribu u našem dijelu Jadrana. Pozivam sve kolege u Hrvatskom saboru da podrže ovaj prijedlog zakona koji će koristiti RH, građanima, a pogotovo našim ribarima. S time ćemo pokazati da Hrvatska ima svoje ja, svoje dostojanstvo i svoj razum i da može sama odlučivati o svojim resursima – zaključila je Ruža Tomašić.

>> 'Odluka Vlade o gospodarskom pojasu u Jadranu štetna je za Hrvatsku'

Komentara 11

SV
svitilnik
13:24 11.04.2014.

Mnoge strane tvrtke otkupljuju ribu na veliko od naših ribara a potom tu istu ribu lijepo upakiraju i preprodaju na svjetskim tržištima kao svoju ribu . Tako se malo zna o Hrvatskoj kao ribarskoj zemlji i o Hrvatskoj ribi kao brendu što je jako važno u trgovanju jer se samo brendirana roba lakše proda. Zašto mi nemamo pakirnice ribe u većim ribarskim lukama ? To je pitanje ( that is the question )

VE
velika
15:43 11.04.2014.

meni ovo nije jasno pocinjem vjerovati u teoriju urote do sad sam mislila se je sve slucajno npr ona stvar sa industrijskom konopljom ...ponavljam industijskom ...ljude tjeraju da to zoaravaju...cemu ..zasto...zakon se vec 15 puta mogao promijeniti ..to ceka ..ovo ..ovo u vezi gospodarskog pojasa...ceka... a kad trebaju dici neki porez ...brzi su od protona

DU
Deleted user
13:10 11.04.2014.

Imam dojam da svi dosadašnji vladajući imaju stav, moramo popustiti drugima. Ne znam zašto, ali zar je teško lupit šakom u stol? Zar smo stvarno i dalje samo sluge? Ne mogu se oteti tom dojmu :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije