Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić: Kad Hrvatska uđe u EU, podržat će ulazak Srbije

mesic
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
30.11.2009.
u 10:49

Na pitanje pod kojim bi uvjetima Hrvatska povukla tužbu protiv Srbije, Mesić je odgovorio da je tužba pred sudom i da on treba odlučiti, ali da to nije tužba protiv srpskog naroda.

Hrvatska će, kada uđe u Europsku uniju, podržati ulazak Srbije u EU i ni na koji način neće blokirati europski put bilo koje zemlje regije, izjavio je predsjednik Stjepan Mesić za srbijanski Blic. Mesić je napomenuo da svaka zemlja kandidatkinja prethodno treba ispuniti zadane kriterije i prihvatiti europske standarde.

U osvrtu na odnose Srbije i Hrvatske, na isteku svog mandata, Mesić je istaknuo da oni nisu tako dobri kako bi mogli i trebali biti.

- Određeni zastoj u uzlaznoj liniji, čiji se početak poklapa s početkom mojega predsjedničkog mandata, dogodio se nakon što je Hrvatska priznala neovisnost Kosova. Mi smo jedna od 63 zemlje koje su to do sada učinile. Ne vidim nikakva smisla da se to zamjera samo nama - kazao je Mesić.

Na pitanje hoće li Hrvatska svjedočiti u korist Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, predsjednik je odgovorio da Hrvatska nema nikakva razloga ustručavati se i pred Međunarodnim sudom pravde iznijeti razloge kojima se vodila priznajući Kosovo. 

Mesić je također kazao da bi posjet predsjednika Srbije Vukovaru bio dobrodošao "kao što ne sumnjam da je svojedobno na odnose dvije zemlje i naroda pozitivno utjecala isprika koju sam izrekao i u Jasenovcu i u Beogradu za sva zla koja su pripadnici hrvatskoga naroda ikada ikome nanijeli".

Na pitanje pod kojim bi uvjetima Hrvatska povukla tužbu protiv Srbije, Mesić je odgovorio da je tužba pred sudom i da on treba odlučiti, ali da to nije tužba protiv srpskog naroda.

Na kraju, na upit o BiH, Mesić je odgovorio da BiH treba pretvoriti u funkcionalnu državu, što podrazumijeva i jačanje središnjih organa, uz pretpostavku da se nijedan od entiteta ne ponaša kao država u državi, a kamoli da prijeti odvajanjem. "Potom se treba dogovoriti o ustavnim promjenama i o unutarnjem uređenju BiH koje može i mora biti rezultat dogovora triju konstitutivnih naroda, ali do kojeg nikada neće doći ako predstavnici jednog od ta tri naroda ne prihvaćaju ništa što drugi predlažu. Ukratko, potrebna je nadogradnja Daytona, kaže Mesić.

Ključne riječi

Komentara 129

GE
gerosimo
11:39 30.11.2009.

Mesicu, probudi se. Stvari izgledaju ovako. Kao prvo tebe se nece uskoro a i ubuduce nista pitati. Kao drugo, nas se nece nista pitati u vezi sa prijemom SRbije u EU. Kao trece, prije nego ukljucis jezik, ukljuci mozak. Kao cetvrto, odi hitno kod doktora na pregled, posto buncas mozda imas svinjsku gripu a licis kao da si ju dobio.

CA
calif
11:40 30.11.2009.

kaj je sad? nova euroeuforija? kaj je s onom prošlom kada smo do 2008. trebali biti u europi pod hadezeovim vodstvom? zakaj bi uopće vjerovao da smo šest godina kasnije i dvije preko reklamiranog roka na putu u europu? čemu onda pričati o tome kaj bumo ko članica radili? aha, opet su izbori, pa je to legalna laža za mase.

BT
bili-tartuf
19:50 01.12.2009.

pa mogu nam Serbi na dogovor ,lipo dati onih 40. 000. 000. 000 USA$ dolarcéka,...za Plansko-Razaranje Hrvatske,..pa ako nimaju mogu placáti iducíh 30-40 godina sa Ruskim plinom ?!!...mislin da bi se Tadic´slozija..., a mozda i Kostunica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije