Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MESIĆ NAPAO SANADERA

Mesić: Bajiću, ispitajte tko plaća studij Sanaderovoj kćeri

mesić
Arhiva VL / Saša Zinaja
Autori: Jasmina Popović, Iva Puljić-Šego
26.10.2009.
u 19:02

Na pitanje je li dosad bilo pritisaka na Bajića da ne radi svoj posao, Mesić je rekao da nitko neće javno reći da je bilo pritisaka, ali da je “zanimljivo da je odlaskom Ive Sanadera otvoreno nekoliko afera”, čime je još jednom “zakvačio” Sanadera.

– Javno pozivam Bajića, Karamarka i USKOK da malo pregledaju poslovanje Žužulova Leadership foruma, koji je osnovan 2004. godine i za koji su državne tvrtke, među kojima i Croatia Airlines, davale novac kako bi se stipendirali mladi ljudi. Neka se pogleda tko je stipendiran tim novcem. Kažete da je možda i jedna od kćeri bivšeg premijera Sanadera financirana tim novcem, i to samo pokazuje da bi trebalo vidjeti tko u tome sudjeluje i tko o tome odlučuje. Nikad nisam vidio koje je to stručnjake LF poslao u inozemstvo – rekao je danas u redovitoj emisiji Hrvatskog radija predsjednik Mesić.

Bajić će proučiti
Državni odvjetnik Bajić je, nakon što je čuo za Mesićev zahtjev, rekao da će ga proučiti i formirati spis. Veći dio razgovora prošao je u njegovu izravnom prozivanju ljudi koji sjede u nadzornim odborima, čime se nastavio na priču o Podravki u kojoj su “HDZ i HSS podijelili svoj utjecaj, a to nije dobro”.

– Djetinjasto je mene upletati u priču o Podravki. S Marincem nikada nisam otišao na kavu ili na ručak, niti je on bio kod mene u kući, niti ja kod njega. Ne možemo govoriti o posebnom odnosu. On je kao i mnogi drugi pomogao moju izbornu kampanju i nemam nikakav poseban odnos s njim. Očito, netko želi proširiti krug odgovornih jer se onda razvodnjava odgovornost onih koji su doista krivi – rekao je Mesić, koji smatra da je Vlada morala vidjeti što se događa u svim poduzećima u kojima je država prisutna.

– To najlakše može vidjeti ministar i on je morao tražiti da isključi mogućnost da politika djeluje na menadžment – komentirao je Mesić Polančecovu ulogu. Također misli da bi premijerka Kosor morala dovesti neke nove ministre koji će se moći nositi s izazovima koji stoje pred Hrvatskom, a kada će to biti, ocijenit će J. Kosor. Ilustrirajući zašto nije dobro da politika bude u NO-ima, Mesić je spomenuo i Croatia Airlines, Janaf, HAC...

– U NO Croatije Airlinesa sjede B. Matković, A. Vrdoljak, Miomir Žužul, koji je tim mjestom nagrađen nakon odlaska s ministarske funkcije – složio se Mesić i rekao da treba vidjeti što radi taj NO, kamo njegovi članovi idu, koliko putuju.

Zanima ga i koliko Gordan Jandroković, koji je ministar vanjskih poslova i predsjednik NO-a Janafa, doista koristi Janafu. Mesić je javno pozvao DORH i policiju i u HAC, osvrnuvši se na skupoću kilometra ceste u koji su ugrađeni svakakvi troškovi, pa i oni za automobile koji su kupljeni upravi. Mesić je danas na kolegiju u Uredu predsjednika odlučio da će pismeno formalizirati svoj zahtjev da dobije na uvid ugovor o prodaji dijela Ine mađarskom MOL-u jer se na njegove javne pozive Vlada oglušila.

– Više puta sam o tome razgovarao sa Sanaderom, ali on mi je uvijek rekao da je Polančec sve dogovorio. A što je dogovorio, to ne znam ni ja ni hrvatska javnost – rekao je Mesić. Misli i da je Državna revizija svih godina mogla učiniti puno više osim konstatirati da je bilo protuzakonitih radnji u privatizaciji.

Ni privatizacija Večernjeg lista, u kojoj je bilo evidentno da je riječ o kršenju zakona, o kojoj su izlazili transkripti iz kojih se vidi da je Pašalić Tuđmanu rekao da treba zamagliti vlasničku strukturu, nikada nije razjašnjena. Bajić nikada nije pročešljao taj slučaj – rekao je Mesić.

Šutnja o pritiscima
Trenutačne Bajićeve aktivnosti ocjenjuje pozitivnima, a na opasku državnog odvjetnika Bajića da je priča o vojnim kamionima prije šest godina započeta na tržnici u Zaprešiću na kojoj on tada nije bio, Mesić je rekao da Bajić i nije trebao biti na zaprešićkoj tržnici u to vrijeme, ali je i iz medija bilo jasno da DORH i policija moraju reagirati na to.

Na pitanje je li dosad bilo pritisaka na Bajića da ne radi svoj posao, Mesić je rekao da nitko neće javno reći da je bilo pritisaka, ali da je “zanimljivo da je odlaskom Sanadera otvoreno nekoliko afera”, čime je još jednom “zakvačio” Sanadera.

Miomir Žužul: Leadership forum nije stipendirao
Miomir Žužul na optužbe predsjednika Mesića odgovara kako je udruga Leadership forum postojala prije nego što je on ušao u politiku, a iz te je udruge, pak, izišao 2004. godine kada je postao ministar vanjskih poslova.

Žužul tvrdi da ta udruga nikada nije stipendirala studente, nego se bavila organizacijom kongresa. Međutim, nadasve je zanimljivo što su u organizaciji Leadership foruma održane samo dvije konferencije u Dubrovniku. To što su državne tvrtke sponzorirale njegovu udrugu ne drži neobičnim jer te tvrtke sponzoriraju i ostale udruge...

Ključne riječi

Komentara 304

Avatar pauk
pauk
07:41 27.10.2009.

stipe se probudil i pita najveceg hr. lopova i prevaranta gde je lova????????????

I4
IQ 40
16:52 28.10.2009.

Mesic ne moze docekati kraj mandata bez infantilnosti. Ko nam je bio precednik, a i ko ima 60% rejting...

Avatar Topgen
Topgen
20:00 26.10.2009.

Boli me i tuzan sam sto predsjednik moje Hrvatske sebi dozvoljava ovakve niske insinuacije , dostojne neke kumice na trznici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije