Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'kraljica eu'

Merkel poručila Junckeru: Tvoja kandidatura ne ide automatski!

Angela Merkel,Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
29.05.2014.
u 13:13

David Cameron predvodi skupinu šefova država koji se protivi ‘špicenkandidatu’ pučana

Nešto prije ponoći na prijelazu s utorka na srijedu njemačka kancelarka koju često u polušali nazivaju i “kraljicom Europe” sjedila je pred stotinjak europskih novinara i pokušala objasniti zašto se u ovom trenutku ne želi sasvim jasno opredjeljivati između tabora koji traži da novi predsjednik Europske komisije bude unaprijed istaknuti kandidat europskih pučana Jean-Claude Juncker ili tabora koji traži da Europsko vijeće, sastavljeno od 28 premijera i predsjednika, kandidira nekog sasvim trećeg tko se uoči europskih izbora nije spominjao kao kandidat.

Potonule mu šanse

– Prve večeri, dva dana nakon europskih izbora, očekujete od mene da imam sve riješeno?! Ne ide to tako – rekla je Angela Merkel u sobi u kojoj je među europskim novinarima Večernjak bio jedini zastupljeni hrvatski medij. Dok je Merkel govorila, u zraku se osjećalo da šanse Jean-Claude Junckera da zaista postane novi predsjednik Komisije ozbiljno tonu jer je njemačka kancelarka nekoliko puta naglasila da, iako kao pripadnica Europske pučke stranke (EPP) podržava “špicenkandidata” Junckera, Lisabonski ugovor ne predviđa da se najbolje plasirani kandidat automatski pojavljuje kao kandidat kojeg nominira Europsko vijeće.

– Takav automatizam nije potpuno u skladu sa slovom i duhom Lisabonskog ugovora – rekla je Merkel. – Znamo da smo u prošlosti imali gorka iskustva kad se nismo držali slova i duha Lisabonskog ugovora – upozorila je, što je zazvučalo kao da podržava britanskog premijera Davida Camerona, mađarskog Viktora Orbana i švedskog Fredrika Reinfelda, koji smatraju da je Europski parlament netočno i u svoju korist protumačio ugovor te da je Europsko vijeće i dalje vrlo samostalno u odabiru kandidata za šefa Komisije kojega će predložiti Parlamentu.

Odluka potkraj lipnja

Cameron se protivi Junckeru na mjestu šefa Komisije jer ga vidi kao europskog federalista, dok britanski premijer smatra da je EU postao “prevelik, da se ponaša previše šefovski da se previše upleće”.

Zoran Milanović jasno je rekao da Hrvatska podržava kandidaturu Junckera jer su europski pučani pobijedili, a on je bio njihov vodeći kandidat.

– On je dobar kandidat, a traženje nekog trećeg ili četvrtog bila bi prijevara birača – rekao je Milanović. Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy dobio je zadatak da obavi konzultacije sa svim državama, s političkim grupacijama u EP-u i sa samim Junckerom, nakon čega će 28 premijera i predsjednika odlučivati o nominaciji na summitu potkraj lipnja.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije