Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
METEOROLOŠKI FENOMEN

Megamunja od 768 kilometara najduža je munja u povijesti, trajala je čak 17,1 sekundi

Ilustracija
Pixabay/ilustracija
01.02.2022.
u 15:07

Prozvana megamunjom, ta rijetka horizontalna munja je u travnju 2020. sijevnula od Texasa do Mississippija.

Munja duga 768 kilometara koja se prostirala teritorijem triju američkih saveznih država najduža je u povijesti, objavila je u utorak američka meteorološka agencija. 

Prozvana megamunjom, ta rijetka horizontalna munja je u travnju 2020. sijevnula od Texasa do Mississippija.  

Znanstvenici su ju snimili satelitskom tehnologijom, a da je njezina dužina oborila prošli rekord za 60 kilometara potvrdio je odbor Svjetske meteorološke organizacije (WMO). 

"Taj bi put zrakoplovom trajao nekoliko sati, a u ovom slučaju udaljenost je prijeđena u nekoliko sekundi“, rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis. fenome

Megamunja koja je udarila u lipnju 2020. iznad Urugvaja i Argentine također je postavila novi rekord – trajala je rekordnih 17,1 sekundi, objavio je WMO. 

Iako nijedna od njih nije dotaknula tlo, podsjetnik su na opasnost tog meteorološkog fenomena koji godišnje odnese stotine života. 

"Ponavljamo našu preporuku: kada grmi, kada vidite munje uđite unutra. Nemojte tražiti zaklon u kolibi na plaži, nemojte stajati ispod drveta“, upozorila je Nullis. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije