Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ASTRONAUT PODIJELIO

Iz svemira snimljena velika plava svjetlost iznad Europe: Radi se o jako rijetkom fenomenu

NASA/ESA
12.10.2021.
u 00:04

Radi se o fenomenu koji se objašnjava kao kretanje munje prema gornjim dijelovima atmosfere, a ta izuzetno rijetka pojava nije vidljiva sa Zemlje

Francuski astronaut Europske svemirske agencijeThomas Pesquet podijelio je u petak na svom Twitteru zapanjujuće snimke plave svjetlosti nalik na eksploziju. 

Do 'eksplozije' je došlo nešto istočnije od Hrvatske, što je Pesquet kasnije objasnio kao 'prolazni svjetlosni događaj' (TLE). 

Naime, radi se o fenomenu koji se objašnjava kao kretanje munje prema gornjim dijelovima atmosfere, a ta izuzetno rijetka pojava nije vidljiva sa Zemlje. 

- Jedan kadar iz timelapsea preko Europe, koji prikazuje prolazni svjetlosni događaj u gornjoj atmosferi!, podijelio je astronaut na Twitteru. 

TLE je skupina pojava koje se događaju za vrijeme grmljavina, no iznad područja na kojima se inače događaju munje koje vidimo. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
06:05 12.10.2021.

što će na ovo reći članovi "Flat Earth Society"???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije