Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smješten u ZOO

Medvjedić Matija dobro napreduje, evo kako sada izgleda i što radi

Medvjedić Matija
Foto: Zoološki vrt Zagreb
1/7
15.03.2019.
u 12:07

Medvjedić je smješten u oporavilištu Zoološkog vrta grada Zagreba, a o njemu se brine nekoliko stručnjaka po posebnom protokolu kako bi se medvjedić što manje navikavao na prisutnost ljudi

Medvjedić Matija koji ovih dana navršava dva mjeseca, a koji je pronađen krajem veljače na cesti kraj Vrbovskog, dobro napreduje u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Sada teži više od četiri kilograma i sve je živahniji, a to je potvrda da odlično napreduje, uvjereni su u zagrebačkom ZOO-u.

Medvjedić je smješten u oporavilištu Zoološkog vrta grada Zagreba, a o njemu se brine nekoliko stručnjaka po posebnom protokolu kako bi se medvjedić što manje navikavao na prisutnost ljudi.

– Dežuramo 24 sata dnevno. Naime, medvjedić se hrani svakih nekoliko sati, pa je netko u oporavilištu i danju i noću kako bi se mogao brzo odazvati na zov medvjedića. Matija nam je stigao s 2,4 kilograma, a zahvaljujući odgovarajućoj mliječnoj nadohrani na masi svakodnevno dobiva oko pet posto. Kako bismo imali potpune informacije o njegovu zdravlju, uz hranjenje nadziremo i njegovu probavu. Nakon što se nahrani, mladunče njegova majka u prirodi poliže. To, među ostalim, pomaže peristaltici crijeva. Mi to imitiramo masažom trbuščića medvjedića vlažnom krpicom – kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Otkrio je kako već svi koji se o Matiji brinu, dobro razumiju njegovo glasanje. Na jedan način doziva hranjenje, tijekom jela ispušta zadovoljan zvuk odobravanja, a uspavljuje se zvukovima sisanja i mljackanja.

Smještaj mu oponaša brlog. Uz prirodne materijale tu je mekana navlaka koja mu daje utjehu i sigurnost, te tri termofora s toplom vodom. Razmještaj termofora omogućuje mu da za san bira toplije ili hladnije mjesto.

Medvjedić do daljnjega ostaje u oporavilištu Zoološkog vrta, a stručno povjerenstvo u koje je uključen niz resornih institucija, odlučit će o njegovoj budućnosti, odnosno je li moguća njegova reintrodukcija u prirodu.

Komentara 3

DA
DarthVader
18:27 15.03.2019.

Hvala bogu da je medek dobro.

LI
liliZG
15:20 18.03.2019.

ma kakav povratak u prirodu, njega treba odgojiti mama medvjedica da se može u prirodu vratiti, ovako se već na ljude naviknuo i neće se znati ponašati u prirodi...

MO
Mostar1
15:28 15.03.2019.

Matija haha da nije Gubec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije