Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
haag

Međunarodni sud: Talijani nemaju pravo na odštetu od Njemačke

Sud Italija
AFP/PIXSELL
04.02.2012.
u 07:30

Njemačka je isplatila milijarde dolara reparacija i više nema osnova da žrtve traže odštetu, ocijenio je sud u Haagu

Italija, odnosno talijanski sudovi nisu bili u pravu kad su dopustili zahtjeve za odštetu protiv Njemačke zbog nacističkih ratnih zločina. Tako je presudio Međunarodni sud pravde u Haagu. Italija nije u pravu, odlučili su suci suda Ujedinjenih naroda, jer je Njemačka od 50-ih godina platila desetke milijardi dolara reparacija zemljama okupiranim u 2. svjetskom ratu. Međunarodni sud potvrdio je da Njemačka ima imunitet i da je žrtve nacističkih zločina ne mogu tužiti.

Sud navodi kako je talijanski Vrhovni sud povrijedio njemački suverenitet kad je 2008. godine presudio da talijanski civil Luigi Ferrini im pravo na odštetu jer je 1944. godine deportiran u Njemačku, gdje je radio kao ropski radnik u tvornici oružja. Presudu je pročitao sudac Hisashi Owada, što su slušali talijanski pravni stručnjaci. Presuda je konačna i obvezujuća za države. Ferrini je postupak počeo 1998. godine, a 2004. godine talijanski je vrhovni sud odlučio u njegovu korist. Njemački odvjetnici kažu kako je sve više takvih tužbi, u ovom trenutku ih je 80, u kojima 500 tužitelja traži odštetu od Njemačke. U spor je uvučena i Grčka, jer su rođaci žrtava masakra u Grčkoj 1944. godine pravdu potražili pred – talijanskim sudovima.

Njemačka upozorava kako bi odluka talijanskog pravosuđa mogla ugroziti međudržavne mirovne sporazume ako se dopušta preispitivanje i novo otvaranje takvih sporova, dopuštajući da tužitelji traže sud koji će im biti najpovoljniji. S talijanske strane uzvraćaju kako je riječ o teškim zločinima koji su tako veliki da su postali međunarodni i imaju prednost pred imunitetom države.

Komentara 38

VE
velika
07:43 04.02.2012.

pa i Hrvatska je isplatila tone toga, a neki i dalje traže...neki dobiju a neki ne mogu a principa nema

OB
-obrisani-
08:49 04.02.2012.

ma talijni su čudo...malo sa hitlerom malo sa saveznicima...čudo jedno od nacije vrtiguzi

DU
Deleted user
09:10 04.02.2012.

ispravak: od 1929...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije