Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEDMODNEVNA INCIDENCIJA ZARAZE KORONAVIRUSOM

Međimurje, koje je bilo najgora regija u EU, više nije ni među prvih 100

U šibenskoj bolnici sve više zaraženih koronavirusom
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
11.01.2021.
u 09:36

Ključno je zatvaranje ugostiteljstva. Djeluje sada i za cijelu zemlju, kaže varaždinski župan Radimir Čačić

Prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije, Međimurska županija više nije ni među 100 europskih regija s najvećom sedmodnevnom i 14-dnevnom incidencijom pozitivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a prije mjesec dana bila je na prvom mjestu, izmjenjujući se sa susjednom Varaždinskom županijom. Nakon dugo vremena, broj aktivnih slučajeva u proteklih je tjedan dana pao ispod 500.

– Postotak je pozitivnih osoba u odnosu na broj testiranja u posljednjih tjedan dana 18,9 posto, što pokazuje daljnji trend smanjenja. Sedmodnevna incidencija za Međimursku županiju u tjednu od 4. do 10. siječnja jest 299, a ako se uvrste i rezultati brzih antigenskih testova i rezultati kliničkih slika bez testiranja, tada ona za protekli tjedan iznosi 379 – kažu u Stožeru civilne zaštite.

U Varaždinskoj županiji sedmodnevna je incidencija 225, a 14-dnevna 491.

– Mogli smo zabiti glavu u pijesak i čekati da netko drugi donese odluke. Odredili smo ključni set mjera koji se primarno temeljio na zatvaranju ugostiteljstva, a za ovu županiju i za zemlju u cjelini je dobro što je naš smjer prihvatila cijela Hrvatska te ga do danas slijedi – komentirao je varaždinski župan Radimir Čačić.

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 646 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 pa je broj aktivnih slučajeva bio 5499. Na bolničkom je liječenju 2131 pacijent, a 193 osobe su respiratoru. Preminulo je 26 osoba

VIDEO: Članovi Vlade javno su se cijepili protiv koronavirusa

Komentara 24

DU
Deleted user
10:05 11.01.2021.

Cacic je pametan,neka objasni situaciju u Sloveniji.

LL
lijepa_li si
09:53 11.01.2021.

ma jašta, gdje bi bio odgovoran župan, lakše je okrivit birtijaše.

Avatar niwrad
niwrad
10:21 11.01.2021.

Cijela ova korona histerija počiva na jednoj pseudoznanstvenoj, ili popularno, ravnozemljaškoj tezi. A to je da je "zaraziti nekoga" = "ubiti ga ili teško raniti". To nam je lijepo rekla Markotička: "to je kao da u trgovačkom centru pucate iz puške." A u stvarnosti, više od 99,95 posto ljudi ne umire kad ih "upucate" korona virusom. Dakle to nije kuga ili HiV, nego obični respiratorni virus. "Širenje zaraze" tim virusom je kao da vozite auto po cesti - druge izlažete riziku, ali ih ne ubijate. E sad, zašto nas aparatčiki svaki dan šopaju brojalicama, gaze nam temeljna prava i zašto su prouzročili desetine milijardi kuna štete gospodarstvu? Pa upravo zbog svoje ravnozemljaške teze. Ravnozemljaši-aparatčiki nas uništavaju i gaze zato što religijski fanatično vjeruju svojoj ravnozemljaškoj tezi. A što u stvarnosti znači "zaraziti nekoga" koronom? Pa znači, "prirodno ga cijepiti", stvoriti mu dugoročni imunitet i zaštititi ga od budućih infekcija. No, prirodno cjepivo nema profit. Zato, ajmo ravnozemljaškom logikom proglasiti prirodno cijepljenje terorizmom, i predstaviti umjetno kao spasonosnu formulu. Kao čarobni eliksir, rješenje za sve naše nedaće. A što ta formula ima u stvarnosti? Pa rizik. Isto kao i promet, isto kao i prirodna "zaraza" koronom - cjepivo nosi rizik. Ali pošto profit dobro podmazuje ili vješto manipulira aparatčikima, začepio je mnoge gubice. Zato taj rizik prolazi ispod radara, a ravnozemljaštvo aparatčika je u punom zamahu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije