Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tribina

Mediji u Hrvatskoj danas su na samrtnoj postelji

hnd
Foto: Davor Puklavec/VLM
1/3
10.01.2013.
u 01:09

U Novinarskom domu održana tribina u sklopu Novinarske srijede pod nazivom "Glavni urednici"

- Smatram da se danas glavni urednici ne osjećaju ugodno u tom Bermudskom trokutu, gdje su s jedne strane čitatelji, s druge vlasnici, a s treće sami novinari. Odnos prema javnosti koji je neka vrsta obveze popušta pod stegama koje vjerujem da sada imaju glavni urednici - rekao je Dražen Vukov Colić, kolumnist Tportal i nekadašnji glavni urednik tjednika Danas, na tribini Hrvatskog novinarskog društva koja je održana u sklopu Novinarske srijede u Novinarskom domu.

Tribina sa temom \"Glavni urednici\" okupila je tri nekadašnja glavna urednika - Dražena Vukova Colića, Branka Tuđena i Krešimira Fijačka, tri aktualna - Renata Ivanuša iz 24 sata, Bornu Keserovića iz 21. stoljeća i Alemku Lisinski s T-portala te Gordanu Vilović sa Fakuteta političkih znanosti i Slavicu Lukić, potpresjednicu HND-a. Govoreći o stanju medija i položaju u kojima se danas nalaze glavni urednici, Krešimir Fijačko, nekadašnji glavni urednik Vjesnika kaže kako je priča današnjih glavnih urednika je delikatna.

- Ona sad traje, kakvagod bila, a mi tu, ima nas tri bivša, pa možemo mirno lamentirati o bivšim vremenima - rekao je Fijačko. Dok su bivši glavni urednici pričali o pritiscima s kojima su se susretali u prošlosti, trenutni urednici kažu kako upletanja u njihovu uredničku politiku nema.

- Nisam imala nijedan protestan poziv od uprave. Novinarstvo je javno dobro, da parafraziram, javnim dobrom se postaje svakom bitkom i ponekad kompromisom, a realitet tržišne ekonomije nije jednostavan - kaže Alemka Lisinski, glavna urednica Tportala, dok Branko Tuđen, nekadašnji glavni urednik Večernjeg lista, priznaje kako su se kompromise ipak radili.

- Uspjeli smo sačuvati redakciju i nismo se zavodili primitivnostima koja se javljala u vladajućoj stranci. Prve dvije stranice vlastima, a dalje po svom. Sam sebi se čudim koliko smo hrabrosti onda imali. Nismo zatajili ni u povijesnom smislu, a snalazili smo se kako je bilo moguće - kaže Tuđen.

Slavica Lukić osvrnula se na Zakon o medijima i nazvala ga mrtvim slovom na papiru, jer ga nitko ne provodi.

- Danas je prisutan trend odvojene lojalnosti, a urednici su lojani samo vlasnicima, čija očekivanja nastoje ispuniti - smatra Lukić.

Osim kaosa koji vlada u medijskom prostoru, za pad naklade tiskanih medija, Gordana Vilović krivi i siromaštvo građana.

- Mediji u Hrvatskoj danas su na samrtnoj postelji. Svugdje u svijetu velike su promjene u medijima, kod nas je u odnosu na ostatak Europe i svijeta siromaštvo ubrzalo rastakanje novinarstva - kaže Vilović.

Komentara 5

Avatar comparator
comparator
06:45 10.01.2013.

Svrha ovog skupa izgleda je bila samopromocija . Imena ovdje spominjana baš nikad me nisu nimalo impresionirala ,a kako i bi kad su bili slugani neke politike koja nije bila Hrvatska. To ta gospoda nigdje ne ističu i nije im upće važna ta činjenica. Nude li se oni u ovom trenutku kao neka alternativa neznam ali neki mudri izbor za mene nisu i nemaju budučnost. Vrijeme ih je pregazilo i zato ;Adio drugovi !

Avatar Becarina
Becarina
08:38 10.01.2013.

Pad naklade tudjih medija je zdrava pojava.Znak da narod pocinje razmisljati.Neka se prisjete u kojoj su drzavi ,za koga rade i od koga bi kasirali.

DD
ddh
10:16 10.01.2013.

"-Mediji u Hrvatskoj danas su na samrtnoj postelji" - kaže Vilović. Nemoguca tvrdnja. Pa mediji (njih 95%) su lijevo i komunisticki orijentirani, pojedini su se pretvorili u propagandnu celiju SDP-KPH-a (HRT odnosno Jutel) i stvorila se i stvara se systemm jednoumlja. Sve po sloganu svi protiv crkve, svi protiv branitelja, svi protiv Nazora i dokumentacijskog centra hrvatskih zrtava u Domovinskom ratu, svi za rad Pusica i Terselicke i svi protiv HDZ-a a za SDP. I s obzirom, da se ta linija konzekventno provodi, ispada da je vlastiti izbor i opredjeljenje medija "samrtna posstelja". Hoce li korisnicima medija porucitii, da to sto rade nije dobro? Ili ih polako pocinje gristi savjet? To nebi bilo lose. Ali savjest i socijalisticko-komunisticko opredjeljenje u isto tanjuru? Nemoguce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije