Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANGELAS MERKELIS

Mediji u Ateni: Došla je, vidjela, obećala! Merkel pomaže Grčkoj!

'merkel.6'
Foto: VL
1/3
10.10.2012.
u 19:50

Ljutiti Nijemci: 
Nismo to zaslužili – odvratni prosvjedi u Ateni, a mi ćemo im platiti još više.

Došla je, vidjela, obećala! Tim je riječima, parafrazirajući najpoznatiju izreku rimskog državnika i vojskovođe Gaja Julija Cezara – \"Veni, vidi vici!\" (Dođoh, vidjeh, pobijedih), prekjučerašnji posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Ateni na naslovnoj stranici ocijenio grčki dnevni list Ta Nea. \"Merkel pomaže Grčkoj\", piše na naslovnici lista Adesmeftos.

\"Merkel je podržala grčku borbu s vremenom,\" ističu u dnevniku Kathimereini.

Te riječi iz grčkih medija dijametralno su suprotne od poruka koje su njemačku kancelarku dočekale na atenskim ulicama – \"Heil Merkel!\", \"Van iz Grčke, imperijalistička droljo\", poručili su gnjevni Grci, uspoređujući Angelu s Hitlerom, tijekom njezina prvog posjeta Ateni od razbuktavanja dužničke krize koja je od Grčke napravila dužničkog roba.

Podržava i ucjenjuje

Podsjetimo, 50.000 Grka predvođeno sindikatima i strankama ekstremne ljevice i desnice izašlo je u utorak na atenske ulice, a mnogi od njih u nacističkim uniformama i s kukastim križevima na zastavama kako bi i koreografski Angeli Merkel puni mržnje poručili: \"Ne četvrtom Reichu!\"

Dan poslije došlo je do triježnjenja u Ateni. U grčkim medijima prevladavalo je u srijedu mišljenje da je Merkel obećala Ateni dati više vremena za provođenje bolnih reformi što i jest bio glavni zahtjev grčkog premijera Antonisa Samarasa.

\"Od novca nam je sada potrebnije vrijeme,\" istaknuo je Samaras, a njegovu molbu za produljenjem roka za reforme, uvjereni su vodeći grčki mediji, uslišila je kancelarka koju bi Grci po raspoloženju od srijede uskoro mogli zvati i Angelas Merkelis. Negativni tonovi o posjetu Angele Merkel Ateni mogli su se pročitati u ljevičarskim medijima.

\"Svojim posjetom ona umjetno na životu pokušava održati Samarasovu vladu,\" piše list Avgi, partijsko glasilo radikalne lijeve koalicije Syriza.

\"Merkel nas podržava i ucjenjuje,\" poručuje list Ellada.

S druge strane, njemački mediji potpuno su razočarani i to ne samo ponašanjem prosvjednika. Mnogi od njih nezadovoljni su porukama koje je Merkel uputila Grcima.

Kratkovidna kancelarka

\"Njemačka to nije zaslužila!\", stoji na naslovnici Bilda uz podnaslov – \"Odvratni prosvjedi u Ateni! A mi ćemo platiti još više\", ističu u najtiražnijem njemačkom listu, napominjući da je Merkel Grcima obećala još 30 milijuna eura za dva projekta u reformi administracije i zdravstvenog sustava.

Ugledni tjednik Focus smatra da Merkel porukama u Ateni samo pokušava kupiti vrijeme do izbora, krajem rujna 2013. godine, i dotad će na sve načine pokušati zadržati Grčku u eurozoni, podsjećajući na njezinu izjavu \"Ako padne Grčka, past će i euro.\"

\"To je politički stil Angele Merkel – kratkoročni i kratkovidni potezi. Njezin je cilj dočekati rujan 2013. godine,\" komentirao je u Focusu politolog Michael Spreng.

>>Merkel: Put je dug, ali ugledat ćemo svjetlo na kraju tunela

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar madcap
madcap
20:07 10.10.2012.

Mogu se neki Nijemci ljutiti, ali moraju znati da će im, svaki put kad budu iskazivali namjeru krojiti Europu po svom nahođenju, Hitler izaći na grlo. Potpuno normalna reakcija Grka.

VE
Vercingetorix
20:59 10.10.2012.

Nijemci trebaju izdavati koliko i dobivaju, a dobivaju mnogo od "globalizacije" - imperijalizacije.

AN
Antikolumnist
21:13 10.10.2012.

Da Njemačka doista kroji Europu bila bi to homogenija i zadovoljnija zajednica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije