Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedostaje ih 500

'Medicinskim sestrama nitko nije zabranio da daju otkaze, zabranjuju se sporazumni otkazi'

storyeditor/2022-10-12/PXL_190320_28480319.jpg
Foto: Milan SabicPIXSELL
1/3
14.10.2022.
u 06:20

U KBC-u Split pojašnjavaju da im prema Pravilniku o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti u ovom trenutku nedostaju 352 srednje medicinske sestre i 243 prvostupnice sestrinstva.

Nitko ne zabranjuje medicinskim sestrama da daju otkaze, to im nitko i ne može zabraniti. Zabranjuje se potpisivanje sporazumnih ugovora o radu u uvjetima kada nam nedostaje gotovo 500 medicinskih sestara – pojašnjavaju iz splitskog KBC-a odluku koju potpisuje ravnatelj dr. Julije Meštrović, a koja je u medijima protumačena kao da se medicinskim sestrama, tehničarima i primaljama, zaposlenicima KBC-a Split, zabranjuje dati otkaz, zbog čega je reagirao i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Međutim, riječ je o zabrani sklapanja sporazumnog otkaza. U odluci piše: "Zabranjuje se sklapanje sporazuma o prestanku radnog odnosa osim u slučaju potrebe sklapanja zbog odlaska u mirovinu kao i u slučaju davanja suglasnosti poslodavca za prelazak radnika iz jedne zdravstvene ustanove u drugu zdravstvenu ustanovu ili na Zavod na odgovarajuće poslove".

U KBC-u Split pojašnjavaju da im prema Pravilniku o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti u ovom trenutku nedostaju 352 srednje medicinske sestre i 243 prvostupnice sestrinstva, ukupno 595 medicinskih sestara/tehničara i primalja. Istodobno u cijeloj Hrvatskoj nedostaje medicinskih sestara, a natječaji za zapošljavanje u KBC-u stalno su otvoreni.

– I dalje će svatko moći dati otkaz, ali to će biti jednostrana odluka, a ne sporazum, jer nama nedostaje medicinskih sestara – poručio je ravnatelj dr. Julije Meštrović. 

VIDEO: Izlet na Medvedgrad: Učenik 7. razred i dvije profesorice imali jače reakcije na ubod stršljena prebačeni su u bolnicu

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec3.0
07:43 14.10.2022.

Dvije i pol godine im je korona sjajno poslužila skrivati vlastitu nesposobnost. Te im je korona bila kriva za otkazivanje operacija, te za otkazivanje bitnih pregleda, te za manjak osoblja. Zato politika i panično drži koronu na života... U Austriji je već počela kuknjava da se odjeli moraju zatvarati, da se operacije i pregledi moraju otkazivati, ... Naravno sve zbog korone. A slika je slijedeća: na oko 65.000 bolničkih kreveta ima oko 2000 pacijenata sa koronom (od koji je samo nekih 10% zbog korone u bolnici, ostali su došli zbog drugih stvari ali su pozitivno testirani) te na oko 3000 intenzivnih kreveta oko 100 sa koronom (od kojih ponovno samo 10% zbog korone)... I zato austrijska vlada ponovno želi uvesti maske u svim zatvorenim prostorima!!! Cvrc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije