Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE VEĆE KOEFICIJENTE

Medicinske sestre spremne i za štrajk: 'Na odjelu bi nas trebalo biti šest, ali samo smo nas dvije'

storyeditor/2023-05-03/PXL_030523_99687862.jpg
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
03.05.2023.
u 20:05

Medicinske sestre i tehničari, bolničke spremačice, kuhari i ostalo nezdravstveno osoblje izražavaju nezadovoljstvo jer im Vlada nije povećala koeficijente za plaće

Medicinske sestre i tehničari te bolničke spremačice, kuhari i ostalo nedzravstveno osoblje okupili su se na polusatnim prosvjedima pod geslom "I mi smo zdravstvo" ispred KBC-a Split, KB-a Dubrava, KB-a Merkur i OB-a Dubrovnik. Nezadovoljni su jer ih je Vlada zaobišla i nije im povećala koeficijente za plaće, kao što je to učinila liječnicima i dijelu zdravstvenih radnika. Svi oni traže 10-postotno povećanje koeficijenata i poboljšanje radnopravnog statusa.

– Na odjelu bi nas trebalo biti šest, ali samo smo nas dvije. Ako jednom pacijentu dajem terapiju, a drugi me treba u isto vrijeme, ne mogu biti na obje strane. Sestre nam odlaze u mirovinu, mlade odlaze kad vide koliko se posla traži za premalu plaću. Privlačnije su im privatne klinike ili rad u inozemstvu, gdje su medicinske sestre adekvatno plaćene. Mi nismo protiv toga što su liječnici dobili deset posto, ali i mi smo dio tima bez kojeg nema adekvatne zdravstvene skrbi i zaista je sramotno i ponižavajuće tako nas zaobići, pogotovo što su nam plaće i prije bile male – govori nam medicinska sestra iz jedne bolnice.

Najnovijom uredbom liječnici su dobili 10% veće koeficijente, dok su medicinske sestre srednje stručne spreme i prvostupnice sestrinstva dobile povećanje od samo tri do 5,4 posto, s time da im je 2013. tri posto oduzeto uz obećanje da će im to vratiti kad bude više novca u proračunu. Zato ovo i ne smatraju povišicom nego samo vraćanjem, kako ističe Anica Prašnjak, predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

03.02.2023., Zagreb - Medicinske sestre i tehnicari odrzali su prosvjed ispred Ministarstva zdravstva. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Magistre sestrinstva prošle su godine dobile malo povećanje koeficijenta, što također smatraju nepravdom, dok donositelji odluka smatraju da su ih namirili. U sestrinskom sindikatu ističu da je u sustavu zdravstva više od 30 tisuća medicinskih sestara i da da čine 47 posto ukupno zaposlenih u zdravstvu. Nedostaje trenutačno oko 4000 medicinskih sestara i tehničara, a u idućih pet godina iz sustava će ih otići 5000 do 7000.

Istodobno, sustavnim degradiranjem i potplaćenošću ta su radna mjesta sve manje privlačna pa se već nekoliko godina na natječaje ne javlja nitko ili se od traženih npr. 12 javi samo jedna medicinska sestra. Nezadovoljstvo se prelillo i na nezdravstveno osoblje pa se sestrinskom sindikatu u prosvjedu pridružio i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi sa svojim članstvom.

– Spremačice i kuhari iz bolnica odlaze svaki tjedan, pogotovo uoči turističke sezone, a kako i ne bi kad u tri mjeseca u sezoni mogu zaraditi koliko za cijelu godinu u bolnici – govori Stjepan Topolnjak, predsjednik tog sindikata. I Hrvatska komora socijalnih radnika podržala je ovaj prosvjed. U sustavu zdravstva rade 93 socijalna radnika.

– Nije velika brojka s obzirom na ukupan broj zaposlenih u sustavu, ali je njihova uloga važna. Diskriminacija koju nameće Uredba prvenstveno se ogleda u visini koeficijenta, odnosno plaće, ali to nije jedino što ponižava socijalne radnike. Posebno nas boli pojašnjenje u Uredbi kojim se kolegama srodnih struka društveno-humanističkog smjera priznaje važnost u procesu dijagnostike i liječenja, a socijalnim radnicima ne, iako su i oni neizostavan dio interdisciplinarnog tima pri odjelima zdravstvenih ustanova u kojima rade, u svom radu provode niz složenih dijagnostičko-terapijskih postupaka i sudjeluju u prevenciji, procesu dijagnostike, liječenja i rehabilitacije pacijenata – kazao je Antun Ilijaš, čelnik Komore

. Prosvjedovat će se svaki dan pred nekoliko bolnica do 12. svibnja, Dana sestrinstva, kada će se održati središnji prosvjed u Zagrebu. Ne dođe li do reakcije Vlade, kažu, spremni su i za štrajk. 

Komentara 9

JZ
Joža-Zg
20:34 03.05.2023.

Na svakog pacijenta po jedna medicinska sestra

EJ
ejStef
22:04 03.05.2023.

Eto, izbori su blizu, pa to treba iskoristiti... Ma nema tu rješenja dok se ne uvede konkurencija HZZO-u. Ovo više nema smisla, svi na proračunu samo traže više, a rad i rezultati ne igraju nikakvu ulogu...

JU
juma
00:46 04.05.2023.

Povišica samo onima koji svaki dan direktno rade uz krevet i pacijenta, a takvih je i medju njima sve manje. Kroz razne studije i magisterije kojima je često jedini motiv pobjeći od direktnog kontakta s pacijentom koji je najteži dio posla zakomplicirali su i intelektulizirali profesiju pa se više bave raznom dokumentacijom, formularima, studijama i filozofiranjem umjesto radom uz krevet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije