Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva oboljela u europi

Medicinska sestra oboljela od ebole taknula lice zaraženom rukavicom?

ebola,Španjolska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
08.10.2014.
u 15:30

Španjolsko ministarstvo zdravlja strahuje da je virus mogao prijeći na sve ljude s kojima je medicinska sestra komunicirala pa je na promatranju još 50 osoba

Medicinska sestra Teresa Romero iz Španjolske i prva osoba zaražena ebolom na teritoriju Europe kazala je da se strogo pridržavala sigurnosnih pravila i u intervjuu za španjoske dnevne novine El Mundo rekla je kako joj je nejasno kako se zarazila smrtonosnim virusom.

No, sada se sjetila da je prilikom kontakta s oboljelim misionarom od ebole, kojeg je njegovala, slučajno lice dotaknula rukavicom, nakon što je izašla iz sobe za karantenu, piše BBC.

Zdravstveni službenici potvrdili su kako je Romero dvaput ušla u sobu misionara Manuela Garcíje Viejoa, koji je umro krajem rujna. Jednom kako bi mu promijenila pelenu te nakon njegove smrti kako bi uzela neke stvari. Romero vjeruje kako je lice rukavicom taknula prilikom prve posjete.

Ona je hospitalizirana u ponedjeljak u Madridu te se već osjeća 'dosta bolje'.

Dan nakon smrti misionara koji se zarazio u Sijera Leoneu, zaražena je otišla na godišnji odmor i većinu je vremena provodila u obiteljskoj kući. Potvrdio je to i njen suprug koji trenutno ne pokazuje simptome bolesti, ali se nalazi u karanteni.

Ipak, španjolsko ministarstvo zdravlja strahuje da je virus mogao prijeći na sve ljude s kojima je medicinska sestra komunicirala pa je na promatranju još 50 osoba.

Ondašnja javnost ogorčena je činjenicom da je oboljela testirana tek sedam dana nakon što je 30. rujna prijavila da se osjeća jako loše. Ogorčene su i udruge za zaštitu životinja jer vlasti namjeravaju uspavati psa zaražene medicinske sestre. Pas nije testiran, a najava je šokirala supruga oboljele koji je zatražio pomoć javnosti u sprečavanju namjere.

>>Španjolska želi eutanizirati psa oboljele medicinske sestre

>>Još tri osobe zaražene ebolom hospitalizirane u Španjolskoj

Komentara 5

Avatar Idler 3
Idler 3
14:21 08.10.2014.

Ispada kak je u ovoj priči pas bitniji od 50-k ljudi !?

DE
denidoc
16:10 08.10.2014.

Rukavica nije zivo bice, prema tome moze biti samo kontaminirana, a ne zarazena. Tek toliko o osnovama jezika....

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
22:08 08.10.2014.

pocelo je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije