Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani arhitekata 7.0 - dodijeljene godišnje nagrade

Medalje planinarskim skloništima, otocima na jugu Jadrana i gradskim stubama u Pločama

21.04.2023.
u 07:26

Projektni tim SKROZ d.o.o. iz Zagreba imao je dvije nominacije, gradske stube u Pločama postale su laureat, a Ekološka farma autohtonih svinja koje je vlasnik Domagoj vida bila je nominirana za održivost i inovacije u arhitekturi

U Zadru se odvijaju Dani arhitekata 7.0, godišnje okupljanje Hrvatske komore arhitekata, najveće strukovne organizacije te struke. Uvod u  Dane arhitekata 7.0. dala je Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata, te istaknula kako se arhitekti okupljaju na Danima kako bi proslavili izvrsnost i inovativnost u arhitekturi i pokušali riješiti barem dio praktičnih problema s kojima se arhitekti susreću u svom radu. U ime Predsjednika Republike Zorana Milanovića prisutnima se  obratila izaslanica gospođa Martina Ciglević, te istaknula kako je važno poticati razvoj arhitektonske znanosti i struke, posebno radi sačuvanja prostora u kontekstu cijele Hrvatske i identiteta svakog prostora pojedinačno.

Prisutne je pozdravio i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, koji je istaknuo da će zasigurno kvalitetna suradnja Ministarstva i Hrvatske komore arhitekata biti nastavljena s otvorenim „vratima“ kako bi zajednički ubrzali obnovu potresom pogođenih područja, te sačuvali prostor RH i unaprijedili ga za buduće generacije. Potom je ministar, gdin. Branko Bačić otvorio Dane arhitekata 7.0. te potvrdio kako će i dalje biti čvrsto uz arhitektonsku struku. Nakon otvorenja događaja kojemu ove godine nazoči više od 500 sudionika dodijeljene su i godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2022. godinu u tri kategorije-

Medalju za doprinos kulturi građenja Ocjenjivački sud je dodijelio SKROZ d.o.o., projektni tim: Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac, Tamara Jeger za Nove gradske stube – Ploče. Predsjednik  ocjenjivačkog suda, Zoran Boševski obrazložio je i ovu odluku koju je ocjenjivački sud donio: "Projekt i realizacija stubišta iznimne kakvoće na ovoj lokaciji nadišli su jednostavnost i gotovo banalnost projektnog zadatka: stubište kao element za svladavanje visinske razlike, linearna intervencija u prostoru. Projektirano stubište se odlikuje skulpturalnošću kompozicije koju čine ravni krakovi stubišta, međusobno prelomljeni na pozicijama podesta. Krakovi stubišta pažljivo prate slojnice terena, stoga se i kretanje kroz prostor doživljava potpuno prirodnim. Ovim je postignuto da je stubište mekano i nenametljivo sjelo u teren, potpuno mu se prilagodivši. Ovdje nije riječ o intenciji da arhitektonska intervencija dominira, da se nameće u prostoru. Upravo suprotno. Projektantska intervencija je suzdržana i umjerena, čime je stvorena mogućnost da se istakne ambijent. U fokusu projekta nije bilo samo stubište, nego integralan doživljaj stubišta i krajolika u kojem je ono smješteno."

Medalju za planiranje prostora Ocjenjivački sud je dodijelio Ask atelieru i Institutu za povijest umjetnosti - Centar Cvito Fisković, Split za Elaborat integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta a preuzele su je u ime projektnog tima; Marija Premužić Ančić i Dunja Naerlović. U obrazloženju odluke ocjenjivačkog suda Zoran Boševski istaknuo je da su kulturni krajolici jadranskih otoka na kojima su očuvani tradicionalni i prirodni odnosi u načinu korištenja prostora kao i povijesni uzorci naselja nisu dovoljno valorizirani pa smo svjedoci zanemarivanja kulturno povijesnih cjelina, naročito tradicijskih ruralnih i manje urbanih naselja. Također ističe kako elaborat Integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dobar je primjer pristupa kako se kroz analizu prostora, prepoznavanjem karakterističnih tipologija i matrica naselja kao i zahtjeva za potencijalnom novom gradnjom i infrastrukturom definira mogućnost promjene na postojećim povijesnim dijelovima naselja koja nisu pod zaštitom, a predstavljaju vrijedne sastavnice kulturnog krajolika.

Medalju za inovacije i održivost u arhitekturi Ocjenivački sud je dodijelio Hrvatskom planinarskom savezu, za Tri planinarska skloništa arhitekta Ivana Juretića. Medalju je primila potpredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza gospođa Jadranka Čoklica. 
Posebnost projekta Tri planinarska skloništa arhitekta Ivana Juretića približio je prisutnima predsjednik ocjenjivačkog suda; Zoran Boševski: "Čovjek je u neprestanom međuodnosu s prirodom, što je posebice naglašeno na lokacijama poput planinskog krajolika u kojem svako djelovanje zahtjeva dodatnu promišljenost i suptilnost. Stoga se ističe nominacija Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) koji je prepoznao i podržao važnost kvalitetnog arhitektonskog izričaja u naoko bazičnoj funkciji planinarskih skloništa. Prepoznata je i važnost reaktiviranja i rekonstrukcije postojećih planinarskih objekata pri čemu se novogradnje planiraju samo ondje gdje je to nužno. Ovdje nije riječ o jednom, moguće izdvojenom i slučajnom primjeru, već o tri izvedena planinarska skloništa, što je dokaz da je takav način razmišljanja i odnošenja prema prostoru svjestan izbor HPS-a kroz dulji niz godina.

Sva tri planinarska skloništa nalaze se na iznimno vrijednim lokacijama - planinarsko sklonište Ždrilo i Šugarska duliba u Parku prirode Velebit, a sklonište Miroslav Hirtz u Rezervatu prirode Bijele stijene. Projektirati i graditi u tako vrijednom prostoru, bez pristupa vozila i mehanizacije, na više od 1000 metara nadmorske visine, samo po sebi je izazovno. Surovost, ali i ljepota prirode pružila je arhitektu i planinaru Ivanu Juretiću osnovu da u projektiranju, organizaciji i izvedbi slijedi duh planinarenja, ali i održivosti."

Treba spomenuti kako je druga nominacija u ovoj kategoriji bila za Ekološku farmu autohtonih svinja koje je inače vlasnik Domagoj Vida, a projektirao ju je također studio SKROZ d.o.o.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije