Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Ministarstva poljoprivrede

Med u nacionalnoj staklenci na dar svim prvašićima u prosincu

Med, staklenka meda
Foto: Shutterstock
09.08.2018.
u 08:01

Izrada “nacionalne staklenke za med” stajat će 800.000 kuna. Ideju je dao Hrvatski pčelarski savez zbog čestog krivotvorenja meda

Svi prvašići u prosincu dobit će po teglicu meda iz hrvatskih pčelinjaka. Namjera je to Ministarstva poljoprivrede koje je u e-savjetovanje pustilo prijedlog Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka, vrijedan ukupno dva milijuna kuna. Program će djecu i roditelje educirati o važnosti konzumiranja meda, a cilj je i osigurati bolje uvjete za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu.

Mjerom školski medni dan planirana je nabava meda koji će se 7. prosinca ove godine, na blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, podijeliti učenicima prvih razreda osnovnih škola. Svaki prvašić dobit će 370 mililitara meda, za koji je Ministarstvo naumilo izdvojiti 60 kuna po kilogramu bez PDV-a, a bit će zapakiran u “nacionalnu staklenku za med”, u skladu sa standardima Hrvatskog pčelarskog saveza, s oznakom proizvođača i zaštićenom oznakom “Med hrvatskih pčelinjaka”.

Uz to, organizirat će se i “medni doručak s hrvatskih pčelinjaka”, kao i različita edukativna događanja koja će učenicima približiti važnost pčelarstva za poljoprivredu i bioraznolikost. Djeca će dobiti i edukativne slikovnice s osnovama za upoznavanje pčelarstva. Za ovu će se mjeru potrošiti ukupno 1,2 milijuna kuna, a javni poziv raspisat će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, navelo je Ministarstvo u tekstu puštenom u e-savjetovanje.

Uz to, Ministarstvo planira pomoći i pčelarima u izradi “nacionalne staklenke za med” pa će se za potrebni alat izdvojiti dodatnih 800.000 kuna. Riječ je o projektu koji je lani pokrenuo Hrvatski pčelarski savez, koji se suočio s čestim krivotvorenjem meda diljem Hrvatske. Kako bi med iz hrvatskih pčelinjaka učinio prepoznatljivijim, Hrvatski pčelarski savez još je prošle godine proveo natječaj na kojem je odabrano idejno rješenje za staklenke dizajnerice Klare Marelić. Staklenke će, najavljuju, javnosti predstaviti u posebnoj marketinškoj kampanji.

Potpora za izradu alata za nacionalnu staklenku za med dodijelit će se za staklenku volumena 210 i 580 mililitara, a alat koji će se na taj način financirati ostat će u trajnom vlasništvu Pčelarskog saveza i koristit će se isključivo za izradu nacionalne staklenke.

>> Kako si pomoći ako ste alergični na ambroziju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije