Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pčelarska tradicija

U hotelu za pčele svatko radi svoj med

Hotel za pčele
Damir Spehar/PIXSELL
13.07.2018.
u 12:00

Na jedinstvenu ideju došli su supružnici Tatjana i Domagoj Balja, čija obitelj ima dugu tradiciju bavljenja pčelarstvom u tome kraju

Bjelovarsko-bilogorska županija među vodećim je županijama u nas po proizvodnji meda, s godišnjom proizvodnjom oko 160 tona te 560 pčelara i 37 000 košnica. Ova slatka proizvodnja drži tradiciju niz godina, a u posljednje su vrijeme postali inovativni. Lani je u Garešnici otvoren hotel za pčele, i to s pet zvjezdica. Na jedinstvenu ideju došli su supružnici Tatjana i Domagoj Balja, čija obitelj ima dugu tradiciju bavljenja pčelarstvom u tome kraju. Osmislili su projekt u sklopu kojega svi zainteresirani u njihov pčelinjak mogu postaviti vlastite košnice te sami proizvoditi med.

– Naši nas kupci često pitaju je li med koji prodajemo zaista prirodan i jako im je važno da dobiju pravi, domaći proizvod. Stoga smo im odlučili ponuditi mogućnost da sami proizvode vlastiti med. U našem pčelinjacima izdvojili smo prostor za nove košnice u kojima naši klijenti mogu proizvoditi i med i druge pčelinje proizvode – objašnjava Tatjana Balja.

Hotel za pčele nalazi se na dvije lokacije, pri čemu su recepcija, edukativna prostorija, prostorija za prodaju proizvoda na kućnom pragu i soba za goste smješteni u Garešnici, a košnice koje se iznajmljuju u prirodnom su okruženju u obližnjem mjestu Kapelica. Dodatna prednost je što se u svakom trenutku može računati na stručnu podršku supružnika Balja koji pčelarstvo imaju u malom prstu. Redovito se održavaju i stručne radionice i predavanja, na kojima svi zainteresirani imaju priliku doznati tajne pčelarenja.

Nudimo i smještajne kapacitete klijentima koji nisu iz našega kraja, a ovih dana osposobit ćemo api-komoru – najavljuje Tatjana.

Riječ je o tretmanu inhalacije zrakom iz pčelinje košnice koja služi za liječenje mnogih, ali prije svega respiratornih bolesti, a naročito pomaže u liječenju astme i bronhitisa kod djece i odraslih. O kvaliteti meda s područja Bjelovarsko-bilogorske županije dovoljno govori i činjenica da se u Gudovcu kod Bjelovara redovito održava Pčelarski sajam, a ove godine je među 130 izlagača iz Hrvatske bilo i osam stranih, a prvi put iz Engleske i Litve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije