Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi backstop

May u Belfastu – uskoro rješenje za uredan Brexit

Theresa May u Belfastu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
06.02.2019.
u 11:55

U ovom obliku u kakvom je sada, taj zaštitni mehanizam je toksičan za nas koji živimo u Sjevernoj Irskoj, poručila je premijerki Theresi May Arlene Foster, šefica sjevernoirske stranke DUP

Britanska premijerka Theresa May jučer je najprije u Londonu uvjeravala članove svoje Vlade da može, potom je otputovala u Belfast kako bi uvjeravala i građane Sjeverne Irske da može, a još joj samo ostaje uvjeriti Bruxelles da može nanovo ispregovarati sporazum o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije u dijelu koji se odnosi na “backstop”, zaštitni mehanizam za izbjegavanje stvaranja tvrde granice između Sjeverne Irske i Irske. Bruxelles je i dalje čvrsto na stavu da ne može biti novih pregovora o već ispregovaranom i na razini vlada prihvaćenom sporazumu, no predsjednik Europske komisije ipak je dao premijerki May termin za sastanak u Bruxellesu: sutra prijepodne.

Iz britanske vlade poručeno je jučer kako je premijerka odlučna da učini što je god potrebno kako bi ishodila promjene u sporazumu o povlačenju, koje su potrebne za prolazak sporazuma u britanskom parlamentu, gdje je dosad ispregovarana verzija sporazuma odbačena dvotrećinskom većinom.

Foto: Reuters/PIXSELL

Ni sami ne znaju što bi

Britanci nisu ni sami jasni oko toga što bi ih zadovoljilo, ali čini se da žele da se u sporazumu o povlačenju spominje pravno obvezujuća formulacija o tome da je “backstop” mehanizam privremene naravi, odnosno da neće neograničeno dugo u njemu ostati jednom ako se taj mehanizam aktivira. No, ostatak EU i, ključna država članica po ovom pitanju, Irska uporno poručuju da bi se time gubio čitav smisao “backstop” mehanizma kao osigurača za sprečavanje pojave trvde granice nakon Brexita, i da EU na to ne može pristati.

– Pronaći ćemo način da isporučimo takav Brexit koji poštuje naše obveze prema Sjevernoj Irskoj, koji uživa podršku diljem zajednice u Sjevernoj Irskoj i koji osigurava većinu u parlamentu u Westminsteru – poručila je premijerka May u Belfastu.

Podsjetimo, “backstop” mehanizam predviđa da, u slučaju nepronalaska drukčijeg rješenja tijekom prijelaznog razdoblja nakon Brexita, Ujedinjena Kraljevina ostane u carinskoj uniji s EU, a Sjeverna Irska da posebno ostane regulatorno usklađena s jedinstvenim tržištem EU.

Uvjet iz DUP-a

– U ovom obliku u kakvom je sada, taj zaštitni mehanizam je toksičan za nas koji živimo u Sjevernoj Irskoj. Ako se drukčije ispregovara, podržat ćemo premijerku. Činjenica da i parlament u Westminsteru sada podržava tu našu poziciju znači da May ima jasan mandat da ide natrag pregovarati u Bruxelles – rekla je Arlene Foster, šefica sjevernoirske stranke DUP.

Pogledajte video slavlja protivnika Brexita:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije