Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pojačanja Hajduka

Kako je Vučević skrivao Brazilca, a Dinamo otjerao Kamerunca

30.07.2015., stadion Poljud, Split - Prva utakmica treceg pretkola Lige Prvaka, HNK Hajduk - Stromsgodset IF. Franck Ohandza. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
12.08.2015.
u 17:00

– Ne mogu vjerovati da je tako dobar, pa kako je do nas došao. U Portugalu ga je mogao vidjeti tko je htio, a on baš kod nas. I to kakav igrač

U jednom trenutku, kad se predstavljao na utakmici protiv Dinama u Maksimiru, djelovao je poput Patricka Vieire, slavnog francuskog reprezentativca, koji je igrajući za Milan, Arsenal, Juventus, Inter i Manchester City oduševljavao lakoćom razbijanja protivničkih napada. Da, idealan zadnji vezni. Takav je bio prvi dojam o 22-godišnjem Brazilcu Jeffersonu de Jesusu Santosu. Lagana koraka, ali mačje brz, Jefferson se čini kao pun pogodak Hajdukova sportskog direktora Gorana Vučevića.

– Ne mogu vjerovati da je tako dobar, pa kako je do nas došao. U Portugalu ga je mogao vidjeti tko je htio, a on baš kod nas. I to kakav igrač – dan nakon utakmice nazvao me prijatelj navijač, dežurni kritičar, jedan od onih koji priznaju samo Hajduk u borbi za prvo mjesto.

Istina, kasnije utakmice malo su poremetile "vieireovski" dojam, Jefferson se malo zagubio, posebno se to vidjelo u dvoboju protiv Slaven Belupa, ali sve zajedno Brazilac ima palac gore.

– Dosta je utakmica iza njega, da nije umoran, tih grešaka ne bi bilo – objasnio je Hajdukov trener Damir Burić.

Vučević je dugo tragao za njim, dva puta je išao u Portugal i gledao uživo učinak Jeffersona.

– Kada ga je Gogi (Vučevićev nadimak, nap. a.) vidio u utakmici Feirensea i druge momčadi Porta, rekao je da ga mora dovesti – otkrio nam je Hajdukov djelatnik, dobro upućen u transfere.

Vučević je još u travnju odlučio krenuti u "operaciju Jefferson", odgledao je te dvije utakmice drugoligaša Feirensea.

– Željeli bismo da dođeš u Hajduk – rekao je Vučević Brazilcu.

Naravno, 22-godišnjak iz brazilske Goiânije nije ništa znao o Splitu, Hajduku i Torcidi, ali brzo se preko YouTubea upoznao s onim što bi ga čekalo.

– Dolazim – kratko je rekao Vučeviću.

U tom naumu nisu ga poremetile ni ponude Pacos Ferreire, Estorila i Belenensesa. Dok je čekao istek ugovora u Feirenseu, ti portugalski klubovi ponudili su mu angažman, ali Jefferson ih je odbio. Tako je u Belenenses umjesto njega otišao Tonel, slavni Dinamov stoper za kojeg i u poznim godinama ima zainteresiranih klubova. Zanimljivo, Tonel i Jefferson zajedno su igrali u Feirenseu, bili su među najstandardnijim igračima.

Brazilac je naprečac osvojio Hajdukove navijače. Pratili smo ga danima dok se "švercao", Vučević ga je doveo u Poljud dok mu ne istekne ugovor s Portugalcima kako slučajno ne bi nešto krenulo naopako. Trening ujutro, lagana šetnja, trening poslijepodne. Totalno "cool" tip, drukčiji od Brazilaca poput Sammira o čijim se noćnim zabavama romani mogu ispričati. Jefferson je tip koji uživa u ispijanju kavice.

– Volim se i prošetati. Sa suprugom sam obišao Dioklecijanovu palaču, odemo na Marjan – opisao je prve dane u Splitu.

Naravno, prve utakmice otkrile su prave karakteristike, vidjelo se da je Brazilac odličan u defenzivi, ali u problemu je kada treba kreirati. No, Hajduk ga nije doveo da kreira, već da razbija protivničke napade. I to je atipično, Brazilci obično dolaze kako bi uzeli "desetku", ali Jefferson je prava "šestica", zadnji vezni. Za kreaciju su u Hajduku zaduženi neki drugi, ima klinaca poput Balića, Vlašića, Roguljića i Malokua, koji će slagati napade pred protivničkim vratima.

A u špici vlada drugi crnoputi ljubimac Hajdukovih navijača. Riječ je o Francku Ohandzi (23), kamerunskom napadaču koji je naprečac osvojio sve one koji vole Hajduk. Taj je sasvim drukčija priča od Jeffersona, znao je kamo dolazi jer ga je Hajduk doveo iz Croatije Sesvete, odnosno iz Dinama. Naime, Ohandza je bio pod ugovorom s Dinamom, koji ga je dao na posudbu u Sesvete. Maksimirska struka procijenila je da nije kalibar za Dinamo, a Hajdukovi skauti iz Zagreba signalizirali su Vučeviću da u Sesvetama "ima jedan što zabija k'o na traci i da je odličan". Njegov put je iznimno zanimljiv, iz Kameruna (rođen je 1991. i Ngogu) krenuo je u Tajland. U dresu Burirama bio je prvi strijelac lige, u zemlji u kojoj je sport broj jedan tajlandski boks osvojio je tri titule, igrao za Kamerun na SP-u do 20 godina. Potpisao je ugovor s njemačkim drugoligašem Greuther Fürthom, ali u Tajlandu je krajem sezone slomio nogu i taj ugovor nikada nije zaživio. Tada je krenula njegova kalvarija, vratio se u Kamerun, pa otišao na posudbu u grčku drugu ligu. Praktički se dolaskom u Sesvete vratio pravom nogometu. I sada je u Hajduku u kojem je od prvog dana doživio ovacije.

– Samo da budem zdrav, vjerujte, zabit ću puno golova. Ozljede su me usporile u karijeri, posebno onaj lom noge, ali to je prošlost, to je iza mene – kazao je Kamerunac još na pripremama u Austriji.

Ohandza je, poput Jeffersona, u Hajduk došao tražiti svoj put, on bi prema Francuskoj, Jeffersonu se sviđa Engleska. Ali, zasad im je Poljud na prvom mjestu.

Komentara 6

SA
Sampei
07:43 13.08.2015.

bilo bi korektno da članak završava rečenicom: "napomena: autor članka je vatreni navijač hajduka pa se unaprijed ograđuje od nedostatka objektivnosti"

DI
dinol
22:02 12.08.2015.

Jahaahaha... 😜😜 kako je jadan ovaj "novinar". Pa niti Nas Hajduk nebi mogao napisati pristraniji clanak. 😜😜😜

DE
Dex
22:59 12.08.2015.

Naravno da ga je u Portugalu mogao vidjeti tko je htio i ponuditi mu ugovor .. pitanje je zašto nije.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije