Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna matura: Ministarstvo obrazovanja o rupi u zakonu za ispit zrelosti

Maturanti, oprez! Profesori će provjeravati liječničke ispričnice

Maturanti
Anto Magzan/Pixsell
10.12.2009.
u 17:51

Konačnu odluku o opravdanosti izostanka donosi školsko ispitno povjerenstvo sastavljeno od ravnatelja škole, ispitnoga koordinatora i pet nastavnika - rekao je glasnogovornik Ministarstva obrazovanja.

Da je oko državne mature mnogo otvorenih i nerješivih pitanja potvrđuje i najava glasnogovornika Ministarstva obrazovanja Duje Bonaccija kako će liječničke ispričnice za nepristupanje nekom od ispita državne mature kontrolirati školska ispitna povjerenstva.

– Konačnu odluku o opravdanosti izostanka donosi školsko ispitno povjerenstvo sastavljeno od ravnatelja škole, ispitnoga koordinatora i pet nastavnika. To što će učenik koji izbjegne polaganje ispita možda pribaviti liječničku potvrdu ne znači da će je povjerenstvo automatski prihvatiti – objašnjava Bonacci.

Dodaje da ocjena koju učenik osigura na temelju prosječne ocjene iz određenog predmeta u trećem i četvrtom razredu možda neće biti priznata na višoj razini koju će tražiti fakultet na kojem želi studirati.

– Ta ocjena bit će prihvaćena kao završna ocjena srednjoškolskog obrazovanja, ali ne nužno i kao ocjena za rangiranje za upis na željeni fakultet, upozorava Bonacci. Na pitanje zašto se ta ocjena ne bi priznala i za upis – Bonacci pita – a zašto bi?

Ključne riječi

Komentara 5

HR
hrkomentar
19:51 10.12.2009.

Kako su samo smislili sada ovo. Žalosno je gdje mi živimo. Pa do kada će stručna javnost trpiti sve ove improvizacije? Postoji li u Hrvatskoj, na sveučilištima, akademijama, institutima bilo koji moralan stručnjak koji će dignuti glas protiv ovog nasiljalja nad našom djecom?

IK
ime korisnicko
19:13 10.12.2009.

Tako je. Fakulteti trebaju sami odlucivati hoce li uzimati u obzir zavrsne ocjene (s drzavne mature ili uz ispricnicu) ili ne, te kako ce provoditi razredbeni postupak. Ako se drzavna matura pokaze kao pouzdan pokazatelj znanja, onda ce ju fakulteti i koristiti. Kako sad stvari stoje, inflacija odlikasa ce i dalje postojati, uz \"lijecnicke ispricnice\".

P0
psihologija.007
19:25 10.12.2009.

Pa ovo je je još bolje. Predlažem da Bonacci zamjeni Sirovatku na mjestu ravnatelja propaloga Centra. Kako se vidi samo on može u većoj mjeri uveseljavati publiku. I valjati bedastoće. Pa pobogu kako će neki ravnatelj škole, diplomirani mesar, inženjerer ili nastavnik tjelesnog odgoja provjeravati ispričnice. Pa ispričnice piše liječnik. I sada ispadaju oni kompetentniji za dijagnosticiranje bolesti od liječnika? Ili će oni djeci od \"poznatih\" roditelja priznavati ispričnice a onima koji nisu takvi neće priznavati ispričnice?? Posebno je veselo ovo s priznavanjem od strane fakulteta. Ovo je klasični Sirovatkin stil - ki bi da bi. Možda bude a možda i ne bude. Pa u ozbiljnoj državi u kojoj je taj Sirovatka spiskao stotine milijuna kuna bi mogli bar imati jasno razrađena pravila što jest a što nije. Oni sada par mjeseci prije mature još su uvijek na \"ki bi da bi\". Užas... Treba pozvati sve naše učenike da naprosto bojkotiraju tu smijuriju od mature.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije