Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE

Mattis zaprijetio Sj. Koreji snažnom vojnom reakcijom!

Jim Mattis
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
28.10.2017.
u 10:10

Pritom je upozorio Pjongjang da se njegova vojska ne može mjeriti s američko-južnokorejskim savezom te da je diplomacija najdjelotvornija "kada je podupire uvjerljiva vojna snaga".

Američki ministar obrane Jim Mattis upozorio je u subotu Sjevernu Koreju da se izlaže "snažnoj vojnoj reakciji" ako posegne za nuklearnim oružjem. 

Mattis je tijekom sedmodnevna puta u Aziji naglasio da SAD prednost daje diplomaciji, a takvu je poruku prenio i na sastanku s visokim vojnim dužnosnicima u Seulu kao i dan ranije na granici između dviju Koreja.

Pritom je upozorio Pjongjang da se njegova vojska ne može mjeriti s američko-južnokorejskim savezom te da je diplomacija najdjelotvornija "kada je podupire uvjerljiva vojna snaga".

"Svaki napad na SAD ili naše saveznike bit će poražen. A svaka upotreba nuklearnog oružja izazvat će snažan vojni odgovor, djelotvoran i nadmoćan", rekao je Mattis.

Mattisov južnokorejski kolega, ministar obrane Song Young-moo odbacio je ideju o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja na poluotoku kao odgovor na razvijanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

No američko-južnokorejski savez sposoban je odgovoriti, čak i u slučaju nuklearnog napada Sjeverne Koreje, dodao je Song.

Napetosti između Sjeverne Koreje i SAD-a porasle su nakon niza nuklearnih pokusa Pjongjanga i razmjene ratobornih izjava sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Pjongjanga je početkom rujna ostvario šesti nuklearni pokus i američka obavještajna agencija CIA je rekla da će Sjeverna Koreja možda već za nekoliko mjeseci razviti projektile koji mogu pogoditi SAD, a taj scenarij Trump je obećao spriječiti.

U petak su Mattis i Song Young-moo posjetili demilitariziranu zonu koja odvaja dvije Koreje i tada je Mattis također rekao da SAD želi "diplomatsko rješenje". 

Njegov sjevernokorejski kolega tom je prigodom rekao "naš cilj nije rat već potpuna denuklearizacija, dokaziva i nepovratna, Korejskog poluotoka".

Mattis i Song trebali bi u subotu sudjelovati na bilateralnom godišnjem summitu o pitanjima obrane.

Komentara 10

DU
Deleted user
11:07 28.10.2017.

Amerika je najprije godinama prijetila Sjevernoj Koreji pa se onda prijeti sa snažnim napadom na tu zemlju pod izgovorom da Sjeverna Koreja prijeti Americi sa atomskim oružjem. Slično kao kada su ameri napali Irak pod raznim izgovorima dok su u istom trenutku Sadudijic uništili blizance u Americi naravno amer je i za to optužio Irak.

MX
Mister X
10:43 28.10.2017.

Tihomir 65: Bjeda svuda eto ni oni nemaju ministra za napade , nego moraju to raditi kao vidimo oni koji nemaju-veze tj. imaju sasvim suprotni zadatak što znači za ministra ne treba nikakva posebna škola pamet znanje niti zanimanje samoamo te postave na tu dužnost da braniš napadnutu Ameriku. . nekad od Indijanaca pa od Vijetnamaca , pa od sandinista , pa od terorista i sada od komunista. Mattis zaprijetio Sj. Koreji snažnom ""vojnom reakcijom""" Ja sam se već pomislio da ne prijeti napadom ubijanjem razaranjem Amerike tom izgladnjelom narodu. Što se osigurao starim naoružanjem ( cca 60 - 70 godina ) i sa par novijih raketa . Sve zbog opasnih susjeda sa kojima graniči Kina i Rusija ! Dok znamo koliko ono 20.000 milja je dlako Amerika i zašto bi nju dirao ? kad ona ima 100.000 puta jače naoružanje i vjerojatno toliki broj što malih i velikih atomskih ??? Zašto se ne zabrani Putinu , Sotona ???

MX
Mister X
10:39 28.10.2017.

Da znamo sljedeći put kad se bude radilo Rusima da znamo što rade ili "izvode operacije" imaju "vojne reakcije" ili bolje još erekcije.... ili vojne intervencije.. Dobro znamo da nitko od njih neće biti agresor na neku drugu državu iavu i to smo zato jer je jači i jer nema trenutno drugog nekog slabog protivnika !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije