Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi mandatar

Matteo Renzi sastavlja momčad, kod Napolitana ide u ponedjeljak!

Matteo Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.02.2014.
u 12:59

Predsjednik republike Giorgio Napolitano zaključio je sinoć konzultacije za sastav nove vlade, ali će tek u ponedjeljak Renziju povjeriti mandat.

Tajnik Demokratske stranke Matteo Renzi (39) sastavlja listu imena ministara vlade kojoj će predsjedati, premda još nije dobio mandat. Predsjednik republike Giorgio Napolitano zaključio je sinoć konzultacije za sastav nove vlade, ali će tek u ponedjeljak u 10.30 sati Renziju povjeriti mandat. Na konzultacije šefu države nisu došla izaslanstva pokreta Pet zvijezda komičara Beppea Grilla i Sjeverne lige zbog toga što drže kako su one nepotrebne budući da se ime mandatara već poznaje. Izaslanstvo pokreta Naprijed Italijo predvodio je njezin čelnik Silvio Berlusconi premda je pravomoćno osuđen za korupciju.

Zašto je Napolitano odlučio mandat povjereti tek u ponedjeljak, a ne danas, kada se već zna kome će ga dati? Zato jer je čelnik Novog desnog centra, Angelino Alfano, stranke koja je nastala izlaskom iz Berlusconijeva Naroda sloboda i koja je bila u koaliciji i s dosadašnjim premjerom Enricom Lettom, zatražio više vremena za sastavljanje programa vlade s Renzijem na čelu. Zapravo, Alfano ne želi biti bačen na marginu i ne želi da se nova vlada smatra samo Renzijeva, dakle stranke kojoj je dosadašnji gradonačelnik Firence na čelu. Renziju se, pak, žuri, jer želi pokazati kako se i u kratkom roku mogu provesti revolucionarne promjene. Vjerojatno će u prvih mjesec, a ne sto, dana uvesti drastične mjere koje bi trebali potaknuti gospodarstvo i zapošljavanje.

Zbog toga vodi razgovore i s poznatim talijanskim poduzetnicima, pa se jučer sastao s vlasnikom tvornica čovenih cipela Tod's Diegom Della Valleom. Namjerava uvesti u vladu i jednog od ključnih menadžera tvrtke Luxottice, najvećeg svjetskog proizvođača naočala, Andrea Guerru.

Sluša prijedloge industrijalaca za pokretanje gospodarstva i mogao bi, kao jednu od prvih mjera svoje vlade, smanjiti porez tvrtkama. Dakle, vjerojatno u ponedjeljak će Renzi dobiti mandat za sastav nove vlade i mogao bi u srijedu prisegnuti i zatražiti povjerenje parlamenta.

>> Vlast preuzimaju 40-godišnjaci s mladim idejama

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar EU afrodita
EU afrodita
15:33 17.02.2014.

napokon se počinje nešto događati high ambitions = high hopes

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije