Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U LIPNJU?

Mattarella povjerio mandat za sastav vlade Gentiloniju

Mattarella
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
11.12.2016.
u 14:44

Nakon provjere ustavnosti sadašnjeg izbornog zakona koju će 24. siječnja izreči Ustavni sud, trebalo bi donijeti i novi izborni zakon

Predsjednik talijanske republike, Sergio Mattarella, povjerio je danas mandat za sastav nove, 64., talijanske vlade dosadašnjem ministru vanjskih poslova Paolu Gentiloniju.

Na osnovu konzultacija koje je Mattarella vodio sa 23 parlamentarne stranke, nakon ostavke koju je u srijedu podnio Matteo Renzi, spoznao je kako treba osnovati vladu što prije koja bi trebala pripremiti novi izborni zakon, te voditi međunarodne sastanke kojima će u 2017. godini Italija biti domaćin.

Najprije će se u ožujku u Rimu sastati šefovi država i vlada Europske unije u povodu 50. obljetnice osnivanja Europske zajednice. Zatim u svibnju će se u Taormini na Siciliji održati sastanak na vrhu sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

U međuvremenu bi, dakle, ali nakon provjere ustavnosti sadašnjeg izbornog zakona koju će 24. siječnja izreči Ustavni sud, trebalo donijeti i izborni zakon za Senat. Na osnovu ovih naznaka, čini se, kako bi do prijevremenih izbora moglo doći tek u lipnju. 

>> Renzi podnio ostavku, ali odlazi tek nakon što bude usvojen proračun za 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije