Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Salonit

Matijašević: Bojim se za državu u kojoj ni sudovi ne provode zakone

'pixsell-18.05.2010.-Split, Hrvatska - Radnioci salonita ponovno prosvjedovali ispred tvornice u Vranjicu. radnik se simbolicno vezao a zatim su stavili azbestne cjevi na ulaz Photo: Ivana Ivanovic/PI
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
18.05.2010.
u 17:02

Degutantno je, kaže Matijašević, da Vlada radnicima oboljelima od azbestoze nudi od 30 do 60 tisuća kuna odštete.

Kako su i obećali, radnici Salonita nastavljaju prosvjedovati. Sastanak u Vladi nije urodio plodom, ponuđena im je, prema njihovu mišljenju, sramotno mala odšteta, a dekontaminaciju tvorničkog kruga i dalje obavlja tvrtka za koju sindikalisti tvrde da nema dozvolu za tu vrstu posla.

A kako vrijeme prolazi, prosvjednika je sve manje.

– Petero radnika oboljelih od azbestoze umrlo je u proteklih 15 dana – poraznu je brojku iznio Jozo Marić, povjerenik Hrvatske udruge sindikata za Dalmaciju.

A radnicima koji se pribojavaju slične sudbine Vlada nudi od 30 do 60 tisuća kuna.

– To što nam Vlada nudi degutantno je! – jasan kao i uvijek bio je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević. Marić se požalio da Jozo Ćurković, vlasnik Salonita koji se pred hrvatskim sudstvom krije u BiH, vodi šest postupaka protiv njega.

– Neće mene ni Ćurković, ni premijerka Kosor, ni državni odvjetnik Bajić zaustaviti da govorim o kriminalu u Salonitu – jasan je Marić.

A kriminal, tvrde sindikalisti, ima svoje prste i u odluci da se dekontaminacija povjeri tvrtki Adriatic Blizna. Zato je Matijašević podnio kaznene prijave protiv predsjednika splitskoga Trgovačkog suda Ive Bakalića, stečajnog suca Joze Ćalete i stečajnog upravitelja Salonita Mirka Kozine, a tvrdi da su zlouporabili položaj dodijelivši posao tvrtki Adriatic Blizna.

– Bojim se za ovu državu, u kojoj ni sudovi ne provode zakone – kaže Matijašević.

Okupljeni radnici su na ulazu u tvornički krug Salonita postavili velike azbestno-betonske cijevi, a jedan od njih, Bože Perišić, prosvjedovao je zavezavši se za kapiju tvornice. (mv/VLM)

Ključne riječi

Komentara 1

MM
Mladen Miletić
19:53 18.05.2010.

Matijašević: Bojim se za državu u kojoj ni sudovi ne provode zakone, provode provode \"svoje zakone\" koji njima iduu korist i na ruke zna se. Ja se ne bojim za državu ali za žrtve takve države i nezakona !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije