Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAELSKI PATENT

Maske koje same 'ubijaju' virus stigle u Hrvatsku, poznato koliko je kuna potrebno izdvojiti

zaštitne maske
20.08.2020.
u 10:04

Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene.

Maske koje same 'ubijaju' koronavirus stigle su u Hrvatskoj. One su od danas u distribuciji preko Medike, a uskoro bi trebale biti dostupne u ljekarnama gdje će ih moći kupiti građani. U ovoj pošiljci nalazi se 128.000 komada, a pojedinačna cijena iznosit će oko 40 kuna. 

- Očekujemo još narudžbi, osobito jer su nam se već javili iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švicarke da su zainteresirani za kupnju - objasnili su iz tvrtke Rinigard koja je uvoznik za ove maske, piše 24 sata.

S obzirom na veličinu narudžbe, cijena maske bi se mogla mijenjati u budućnosti.  Izgledom slične su klasičnim kirurškim maskama, ali ove maske imaju dva sloja bakar-oksida, spoja koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva, a u njima je još jedan filter te u 99,9 posto slučajeva zaustavljaju čestice.

Maska se može nositi s obje strane. Mogu se koristiti više puta, sve dok ih se ne prolije s vodom ili fizički ne uništi. 

Smatra se kako osoba jednu masku može u prosjeku nositi mjesec dana, a virusi i bakterije koji dođu koji dođu u doticaj s maskom odmah se uništavaju pa su zbog toga nosive više puta. Vlaga, znoj ili slina ne smanjuju učinak maske, a masku nije potrebno niti sušiti nakon korištenja te ne zahtjeva nikakvo posebno održavanje, poput sterilizacije. 

Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene.

Maske su patent izraelske tvrtke MedCu, a proizvode se u Kini.
 

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar GeniKameni
GeniKameni
11:10 20.08.2020.

Hahaha... uopce ne sumnjam da ce biti kupaca! Izraelci zele nadoknaditi izgubljeni business na prodaji zrakoplova Hrvatskoj!

Avatar @proma-trač
@proma-trač
10:24 20.08.2020.

Naručio bih odmah 100 komada veličine XL, imam malo poveći nos i mogu li i u krumpirima platiti, nisu kineski, domaći su?

SI
sisavac
10:58 20.08.2020.

koje prodavanje magle... taj virus i inače u roku od 3 sata propadne ako je na papiru. znači, napravimo maskicu od kombinacije tkanine i papira, neki filtarski sloj, i eto biznisa. iskoristimo činjenicu od 3-4 sata za papir, i to prodajemo kao specijalnu... masku. dok nekome ne smrkne, drugome ne može svanuti. eto, prilika je tu, radite maskice! doktorima paše, oni će notorne činjenice reklamirati, besplatno za vas! kad taj virus bude opasan za zdrave 30-godišnjake, e onda mi nek jave. a pošto umiru 90-godišnjaci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije