Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Beroš: Brojke iznenađuju, imamo i dodatnu opasnost. Capak komentirao nove maske

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
20.08.2020.
u 21:45

Do danas je ukupno testirana 144 521 osoba, od toga 2397 u posljednja 24 sata.

U protekla 24 sata zabilježeno je 255 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1689. Među njima je 127 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Preminulih osoba nema.

Tijek događanja: 

21:45 - Član Stožera Krunoslav Capak rekao je da su sa premijerom na sastanku bili on, Davor Božinović, Alemka Markotić i Vili Beroš te razmjenjivali informacije i komentirali situaciju, ali nisu došli ni do kakvih zaključaka. Uskoro će pozvati i predstavnike lokalnih stožera u Zagreb na sastanak kako bi razgovarali o aktivnostima i mjerama koje nas čekaju na jesen.

- Mislimo da su mjere dobre. Nažalost ne drže ih se svi. Puno ljudi došlo je na obalu, sezona je iznad očekivanja. Masa mladih je na obali, a simptomi bolesti su nam povoljni, većina koji obole nemaju simptome pa se ponašala kao da se ništa ne događa i zabavljali su se i u noćnim klubovima i izvan, a sad kad se vraćaju na kontinent, ispada da su više pozitivni nego što je očekivano. Važno da ih uhvatimo što više pri povratku s tih rizičnih događaja i mjesta, izoliramo i stavimo kontakte u izolaciju - rekao je Capak za Novu TV i dodao kako epidemiolozi na tome intenzivno rade.

Na pitanje o novim maskama koje navodno uništavaju virus Capak odgovara da su dobili tu infomaciju te su njegovi asistenti pokušali pronaći literaturu, ali podataka o tome nema.

- Bitno je reći da je svaka takva zaštitna maska koja se deklarira da je virucidna treba proći ispitivanja. Za sada nemamo potvrdu i ne bih ih preporučio - kazao je Capak te dodao kako su od HALMED-a tražili informacije o tim maskama.

18:48 Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da ga je iznenadio današnji novi rekord broja zaraženih.

"Iznenadile su i mene brojke jer ujutro nisu bile takve, međutim, naknadno je još nekoliko podataka došlo iz određenih žarišta. Razmišljamo o svim elementima i trudimo se naći način kako to zaustaviti", izjavio je Beroš za N1.

Oko sjednice slovenske vlade i odluke o karanteni za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske rekao je da je prije sat vremena bio na telefonu sa slovenskim ministrom. "Obećao je javiti kada završi, još se nije javio", rekao je Beroš na izlasku iz zgrade Vlade.

Za RTL Danas je kazao kako je dobro što je većina žarišta pod kontrolom te su poznati izvori infekcije, kao i njihovi kontakti.

Upozorio je i da je sada iznimno važna odogovornost svakog pojedinca kako bi se spriječilo širenje na stariju populaciju što bi moglo biti opasno.

"Mnogi naši mladi koji su bili na jadranskoj obali pa su se, što je potpuno razumljivo, opustili, sada se vraćaju u kontinentalne domove i tu postoji opasnost da virus, ukoliko su zaraženi, prenesu na svoje starije i na svoje kompromitirane imunološki ukućane. To je nova i dodatna opasnost", kazao je Beroš. 

Na pitanje možemo li očekivati dodatni rast broja zaraženih, kazao je da je to teško reći. "Današnji broj je sigurno posljedica toga što je učinjeno više od 2300 testiranja, daleko najviše dosad. S toliko velikim brojem testiranja za očekivati je da će broj novooboljeh biti nešto veći", kazao je i dodao da moramo iz dana u dan i iz sata u sat pratiti situaciju i reagirati. 

Samo u jednom danu na svoje crvene liste stavile su nas Velika Birtanija, Njemačka i Slovenija. Na pitanje jesmo li sigurna zemlja, Beroš je odgovorio: "Mi od naših brojeva novozaraženih ne možemo pobjeći. Potpuno je legitimno da te zemlje, u koje se njihovi stanovnici vraćaju sa ljetovanja u Hrvatsku, vode računa o njihovom zdravstvenom stanju i uveli su određene kriterije koji su granica za uvođenje restriktivnijih mjera. Mi smo sa svojim brojevima u proteklim danima dosegnuli neke od granica i one su reagirale kao što su reagirale".   

14:00 - U protekla 24 sata zabilježeno je 255 novih slučajeva zaraze.

13:45 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 8 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o muškoj i ženskoj osobi iz Zagreba koji trenutno borave u općini Slivno, po jedna muška osoba iz Konavala, Opuzena i Dubrovnika, te jedna muška osoba iz Kule Norinske koja ima boravište u Dubrovniku. Također, zaražena je starija muška osoba iz BiH koja je trenutno u Dubrovniku, kao i jedna ženska osoba iz Župe dubrovačke. Za četiri osobe je utvrđeno kako su se zarazile izvan naše županije, dok se za ostale utvrđuje epidemiološka veza. Izliječena je jedna osoba iz Metkovića, a jedan strani državljanin pozitivan na COVID-19 više nije na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirana je 1 osoba osoba pozitivna na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 7884 uzoraka. U samoizolaciji se nalaze 345 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđena su 2 kršenja mjere samoizlacije.

13:04 - Tijekom jučerašnjeg dana, u Karlovačkoj županiji je testirano 94 osoba (od čega 14 u Ogulinu). U posljednja 24 sata od ukupno testiranih osoba njih 6  je pozitivno na COVID-19, 4 žene i 2 muškarca i uglavnom se radi o mlađim osobama. Četiri osobe su kontakti već prije oboljelih osoba, 1 osoba se vratila s godišnjeg odmora na moru, a za  jednu osobu za sada nije utvrđen izvor zaraze. Epidemiološka obrada je u tijeku.,2 osobe su s područja Karlovca, 1 osoba iz općine Draganić,  1 osoba iz općine Barilović, 1 osobe iz Ogulina te 1 osoba iz Lasinje. Do sada su u Karlovačkoj županiji ukupno oboljele 152 osobe. Na hospitalizaciji u OB Karlovac se i dalje nalaze 2 muške osobe. U samoizolaciji se nalazi 193 osoba. 

13:03 - U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije nisu evidentirane nove osobe zaražene koronavirusom. U istom razdoblju zaprimljena su 62 negativna nalaza na koronavirus.
Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 16.

13:00 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 538 obrađenih testova danas je 75 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 26, Podstrane 2, Sinja 6, Dugog Rata 4, Makarske 12, Kaštela 4, Starog Grada 1, Hvara 2, Solina 2, Vrlike 4, Šestanovca 1, Tučepi 3, Otoka 2, Imotskog 5 i Marine 1 osoba.
Od 75 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 10 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1193 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 15 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se dvije osobe nalaze na respiratoru.
Dvije osobe se nalaze u karanteni od toga jedan hrvatski državljanin i jedan strani državljanin.

12:19 - Od jučer su u Međimurskoj županiji testirane 51 osobe i jedan je nalaz pozitivan. U Međimurskoj županiji tako je s današnjim danom 25 aktivnih slučajeva oboljenja. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, 19 osoba se vratilo s ljetovanja, četiri osobe su radnici iz drugih zemalja na privremenom radu u Hrvatskoj s prijavljenim prebivalištem u Međimurskoj županiji, a preostale dvije osobe su samo s prebivalištem u Međimurskoj županiji.

Svi su bez simtpoma ili s vrlo blagom kliničkom slikom, pa nema hospitaliziranih. U samoizolaciji je 137 osoba i svi su kontakti oboljelih. S obzirom na završetak godišnjih odmora, odnosno povećani povratak s mora gdje je locirano nekoliko žarišta te povećane potrebe za privatnim testiranjima zbog uvođenja novog režima ulaska u Austriju, Italiju i druge zemlje u i izvan EU koje traže negativan test na COVID-19 , od jučer za dijagnostiku pored postojećeg koristi se i novi uređaj za RT-PCR dijagnostiku (molekularnu dijagnostiku). Nalazi su gotovi isti dan, a kao i do sada besplatan je za osobe koje imaju bilo koju od indikacija za uzimanje brisa od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili epidemiologa. Za sve koji nalaz trebaju zbog putovanja u inozemstvo ili drugih privatnih razloga cijena iznosi 698 kuna, odnosno 1000 kuna za nalaz u roku od jednog sata. Novi uređaj za molekularnu dijagnostiku nabavljen je uz potporu i financijsku pomoć Međimurske županije.

12:15 - U srijedu je istekla odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o održavanju svadbi na području Vukovarsko-srijemske županije samo u krugu najuže obitelji, a nije stigla nova odluka o mogućem produženju te mjere, potvrđeno je u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, Nacionalni stožer donio je 20. srpnja odluku da se svadbe u toj županiji do 4. kolovoza održavaju isključivo u krugu najjuže obitelji, a potom je ta odluka produžena do 19. kolovoza.

"U Odluci nikada nije bio naveden maksimalan broj osoba na svadbama. Naravno, Stožer apelira sve građane da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera i budu odgovorni, kako za sebe tako i za druge", poručuju iz županijskog Stožera.

12:14 - Na području Ličko-senjske županije u protekla 24 sata evidentirane su dvije novoboljele osobe zaražene koronavirusom, a obje su u samoizolaciji u toj županiji, stoji u izvješću županijskog Stožera Civilne zaštite objavljenom u četvrtak.

12:11 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije devet osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19.  Radi se o sedam osoba s prebivalištem na području Grada Šibenika, jednoj osobi s prebivalištem na području Pirovca i jednoj osobi iz Drniša. Većina novooboljelih je mlađe životne dobi.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 416 osoba: 412 osoba su kontakti oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. U posljednja  24 sata uzorkovan je 221 uzorak za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječi se šest osoba. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 97 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

12:09 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o tri bliska obiteljska kontakta prethodno zaraženih osoba, dvije osobe starije životne dobi i jedna srednje životne dobi, s blažim kliničkim slikama i liječe se kod kuće.

Kod četvrte osobe radi se o ženi srednjih godina, koja se epidemiološki još obrađuje, za sada nepoznatog izvora zaraze, a koja se također zbog blaže kliničke slike liječi kod kuće. Tijekom jučerašnjeg dana jedna je osoba zbog srednje teške kliničke slike s kućnog liječenja prebačena u Opću bolnicu Varaždin na bolničko liječenje. Time je broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sad 27. - Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 93 registriranih slučajeva zaraze i dodatnih 13 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta - kažu u Stožeru. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 90 osoba.

11:58 - Na području Zagrebačke županije do četvrtka do 11:00 sati evidentirane su 333 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o sedam osoba više, a deset osoba je izliječeno. 

11:02 - Devet je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Zadarskoj županiji, a kod novooboljelih uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima. Trenutno na području županije ima 97 aktivnih slučajeva. U samoizolaciji je 449 osoba, nadzor je istekao za njih 4988, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 240 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je četvero na respiratoru.

11:01 - U Gradu Zagrebu danas je zabilježeno 44 novih slučajeva zaraze.

10:38 - Trenutno u RH postoje 22 testna mjesta koja provode PCR metodom analizu prikupljenih uzoraka na COVID-19, a na 29 se uzimaju uzorci briseva. Trenutno je oko 700 tisuća turista pa je i porast broja pozitivnih osoba bio očekivan. Dodatno uvedene mjere zasigurno će dovesti do smanjenja broja zaraženih, a isto tako je na osobnom odabiru i ponašanju svakog građanina i turista, posebice mladih, koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku - rekao je ministar Vili Beroš na sjednici Vlade. Više pročitajte OVDJE

10:28 - U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi 246, dok je broj aktivnih slučajeva 59. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 292. Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

10:21 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 13 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (7 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Županje, 2 osobe iz Cerne, 1 osoba iz Gradišta, 1 osoba iz Vukovara i 1 osoba iz Otoka), a 1 osoba je preminula.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 574, od kojih su 425 osoba izliječene, a ukupno je 8 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 27 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 345 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7314.

U samoizolaciji na području županije je 189 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 9 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 2 medicinske sestare/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 18 radnika (9 medicinskih sestara/tehničara i 9 drugih zdravstvenih radnika).

10:21 - Od 203 uzoraka obrađenih u zadnja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji pet su bili pozitivni na koronavirus. Novooboljele osobe su  iz Osijeka, Vuke, Đakova, Petrijevaca i Našica. Mjera samoizolacije određena je za 21 kontakt osobu novooboljelih, pa je u samoizolaciji ukupno 284 osoba. U KBC-u Osijek hospitalizirano 18 pacijenta (pet manje nego jučer, a sada su na kućnom liječenju).

9:55 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije dva su nova slučaja zaraze koronavirusom, s tim da je jedna od dvije zaražene osobe testirana u županiji, ali ima prebivalište izvan Bjelovarsko-bilogorske županije. Novooboljele osobe nisu kontakti ranije zaraženih COVIDOM-19 u županiji. Trenutno je na području županije 9 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je u županiji 106 osoba.

9:36 - U Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze.

9:13 - U Sisačko moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Osoba je s područja Siska.

9:07 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 320 uzoraka briseva (155 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 27 pozitivno. U 18 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije, bliski kontakti s pozitivnim osobama, a povezani su s ranije izvještavanim događajima (objekt za preradu i prodaju mesa, predškolske ustanove u Puli i Vrsaru).

Kod 3 osobe radi se o uvezenim slučajevima (poslovni boravak u Republici Srbiji i boravak na području srednje Dalmacije). Za 6 osoba u tijeku je epidemiološka obrada. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 49 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

8:35 - Na području Virovitičko-podravske županije četiri su novo zaražene osobe virusom SARS-CoV-2. Tri su žene mlađe, a jedna srednje životne dobi. Sve imaju blage simptome i nalaze se na kućnom liječenju. Jedna od njih je zdravstvena radnica. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije podcrtavaju na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze.

7:10 - Splitsko-dalmatinska županija u srijedu je sa 66 novozaraženih "prešla" grad Zagreb, u kojem je 47 novih slučajeva Covida-19, a iz županijskog Stožera u Splitu upozoravaju da je najviše novopozitivnih  među mladom populacijom.

Povećan broj novozaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata u Splitu je - 18, a  Imotskom - 13, što epidemiolozi povezuju s izlascima mladih u noćne klubove, odnosno s obiteljskim okupljanjima krštenjima i vjenčanjima. Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin istaknula je da je i dalje najveći broj novozaraženih u mlađoj populaciji koja ima pojačano kretanje, te da su očekivali porast tog broja s obzirom da je ljetna sezona.

 Još jednom je upozorila da se treba pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera. 

 "Mi imamo povećan broj oboljelih i zato što je naša županija velika i u nju, pogotovo sada tijekom sezone, dolazi dosta turista, domaćih i stranih, a imamo i više noćnih klubova i objekata u kojima se mladi druže i mislim da je to razlog zašto naša županija ima povećan broj novooboljelih", kazala je Željka Karin.

7:07 - Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u srijedu je kao sigurno naveo daljnje produljenje zabrane rada noćnih klubova iza ponoći, s obzirom da su u najvećem broju novozaraženih mladi koji su boravili u noćnim klubovima, posebno u srednjoj Dalmaciji.

"Sigurno će se produljiti, vidjet ćemo ima li tu prostora za neke modifikacije jer se to sada pokušava zaobići kroz neke druge objekte, koji su zapravo jedini, ugostiteljski i barovi, da mogu raditi do iza ponoći. Onaj tko je odobrio nekome da radi i iza ponoći, jer ne spada u ovu kategoriju, bi to trebao vratiti na ponoć", izjavio je Božinović za RTL "Danas".

7:00 - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da će hrvatski zdravstveni sustav moći odgovoriti i na veće brojke oboljelih od covida-19 ukoliko ne dođe do neke "posvemašnje kataklizme", pri čemu će se u narodnom razdoblju povećati broj testiranja.

Ključne riječi

Komentara 88

JA
jadnatikoza
09:21 20.08.2020.

Treba reći istinu - čitava sezona je žrtvovana zbog Klemma, mafije sa Zrća i ostalih noćnih klubova. Zna se čija je to mafija i čije izbore financiraju. Mi bi trebali bit ljuti na dalmatince jer se tamo nitko ne drži mjera zaštite a ne na Austrijance koji štite svoj proračun

Avatar AlPoS
AlPoS
09:31 20.08.2020.

Ono kada beskonačno dugo čekaš sa zatvaranjem klubova i ograničavanjem okupljanja. Svaka čast Stožeru, sada kada odu turisti ostat ce COVID i građani Hrvatske sami u žarištima

Avatar nosac
nosac
10:23 20.08.2020.

evo danas je grlić radman rekao da je samo pitanje vremena kad će nas i njemačka staviti na crveno, dakle nije to zloba slovenaca, austrijanaca i britanaca nego jednostavno činjenica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije