Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
član odbora:

Marasović: Povjerenstvo je rasipanje državnog novca

povjerenstvo za sukob interesa, razgovori s kandidatima 27.9.2012. (1)
Davor Visnjic/PIXSELL
27.09.2012.
u 16:12

Za posljednji dan razgovora preostalo je još 14 kandidata, nakon čega slijedi sigurnosna provjera svih kandidata koji su došli na razgovore, što bi moglo potrajati četiri do pet mjeseci

Četvrti dan razgovora s kandidatima za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obilježio je zaključak jednog od članova Odbora za izbor i imenovanja, HDZ-ovog Dujomira Marasovića da je povjerenstvo u biti rasipanje državnog novca. Kandidatkinju Marinu Skvrcar pitao je što misli o troškovima koje će država izdvojiti za ovo Povjerenstvo.

– Mislim da je to rasipanje državnog novca. Pa to je godišnje brat bratu između 3,5 i pet milijuna kuna, a za taj bi novac mogli urediti i opremiti odjel bolnice. Postavlja se pitanje jesmo li mi ovdje normalni. Pa imamo revizije, policiju, DORH, neka oni istražuju – smatra Marasović i dodaje kako je nepotrebno davati ljudima plaću od 17.000 kuna kad bi činovnik sa srednjom stručnom spremom za plaću od 3.500 kuna mogao obaviti isti posao. Kandidatkinja se složila je da riječ o velikim troškovima, ali i dodala da smatra da je Povjerenstvo ipak potrebno.

Zastupnici očito najviše pitanja imaju za novinare, pa je tako i ovaj dan najduži razgovor vođen s novinarkom Anom Raić Knežević. Predsjednika Odbora Šimu Lučina zanimalo je čudi li je činjenica da su i u ovom mandatu izabrani dužnosnici koje su pratile neke afere, bili su pod istragom ili su već kažnjeni.

– Moguće je da se dogodio problem s prezentiranjem odluka, možda mora biti nametljivije s prenošenjem odluka javnosti – odgovorila je Raić Knežević te za primjer takvog dužnosnika dala Željka Keruma kojeg se već nekoliko puta teretilo zbog sukoba interesa. Novinarka misli da najviše korupcije ima u lokalnoj samoupravi, na što je Marasović pitao zašto to misli kad revizije svake godine pokazuju da je sve čisto.

– Revizija nije sveto slovo, pa čak ni Državno odvjetništvo ne postupa uvijek po njihovim izvješćima. Gradovi propadaju i u blokadi su jer netko nekome daje poslove i pogoduje na razne načine – smatra Raić Knežević koja vjeruje da i anonimne dojave, po kojima Povjerenstvo načelno ne bi trebalo postupati, mogu biti koristan alat, što su dokazale brojne prijave koje dolaze u novinarske redakcije.

– Ljudi se anonimno javljaju s informacijama jer ni zviždači nikad ne prolaze dobro pa vjerojatno nemaju hrabrosti staviti svoje ime na kraju – zaključila je.

Časnik oružanih snaga Domagoj Sivrić ima previše godina da bi postao general, pa je Povjerenstvo, pojašnjava, dobar način da produži svoju karijeru. I on je izrekao kritiku postojećem zakonu.

– Zakon mi je malo čudan. Kada sam ga prvi put pročitao, učinio mi se kao politički pamflet. Nigdje nije točno definiran sukob interesa – primijetio je Sivrić, a na problem u zakonu je naišla i Mirjana Sirovica koja smatra da bi dužnosnik, osim izjave da Povjerenstvu dopušta kontrolu njegovih bankovnih računa, trebao napisati istu izjavu i banki.

Sulejman Tabaković, koji se godinama bavio zaštitom ljudskih prava i radio na pisanju zakona u Vladinu uredu, jasno i glasno je zastupnicima poručio da trebaju njega izabrati jer je "sto posto najbolji kandidat za ovaj posao".

– Moje iskustvo, djelovanje, moral, znanje i utjecaj u društvu me čine najboljim kandidatom – zaključio je Tabaković.

Pedijatrica Vanja Slijepčević Saftić prva je kandidatkinja u ova četiri dana razgovora koja je tražila da se intervju ne snima, no kada je shvatila da novinari i dalje ostaju u dvorani, ipak je pristala na snimanje.

– U samom postupku odabira ne želim biti otvorena za javnost, ne bih bila presretna da svi znaju za moj pokušaj, no budem li izabrana u Povjerenstvo, tada neću imati problema s izloženošću javnosti – kazala je Slijepčević Saftić koja je na razgovor došla jer želi da njeno dvoje djece odrasta u boljoj, sređenijoj državi.

Za posljednji dan razgovora preostalo je još 14 kandidata, nakon čega slijedi sigurnosna provjera svih kandidata koji su došli na razgovore, što bi moglo potrajati četiri do pet mjeseci.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije