Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob s Marasom

HBOR: Kredite kontrolira više institucija, one su bez zamjerki

Anton Kovačev
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
09.01.2014.
u 23:46

Na provjeri - Maras tvrdi da je bilo protivljenja nadzoru, rezultate će imati uskoro.

– Poslujemo transparentno i sukladno zakonu i dobrim bankarskim praksama. Od osnutka 1995. redovito nam obavljaju revizije poslovanja – odvratili su iz HBOR-a nakon što je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras obznanio da je zatražio nadzor nad trošenjem sredstava koje je njegovo ministarstvo dalo Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak.

Njegovi ljudi već nekoliko dana kontroliraju troše li se namjenski sredstva kojima Ministarstvo subvencionira kamate za HBOR-ove kredite. No, krenuo je i korak dalje, tražeći javnu objavu svih korisnika kredita sa subvencioniranim kamatama. Čelništvo HBOR-a ne ulazi izravno u taj sukob, već podsjeća da im je od 1995. do 2008. u svim revizijama Državni ured za reviziju izrazio bezuvjetna mišljenja. S obzirom na to da su se za dobar dio kredita zadužili u međunarodnim bankama poput EIB-a, KfW-a i CEB-a, podsjećaju da i one redovito nadziru namjensko korištenje, a uz internu i vanjsku reviziju, godišnje prolaze i “češljanje” rejtinških agencija Moody’s i S&P.

– Predstavnici IBRD-a dolaze dvaput godišnje, a samo po jednoj kreditnoj liniji dosad su bili osam puta u kontroli – otkrivaju u HBOR-u, napominjući da nakon kontrola nije bilo zamjerki na njihov rad. Maras pak tvrdi da kredite uz subvencije države nitko ne provjerava.

– Želimo provjeriti troše li se sredstva namjenski i transparentno. Čudno je da u ovih 20 godina revizija nije posjetila instituciju koja je dodijelila 120 milijardi kuna kredita – poručio je Maras. Prve rezultate kontrole dobit će za nekoliko dana, a zasad napominje tek da je bilo protivljenja nadzoru.

>> HBOR uvodi mikrokredite bez zaloga nekretnine

Komentara 17

Avatar TinaMazze
TinaMazze
12:31 09.01.2014.

Za Antuna Kovačeva su čak Vidošević i Sanader puki amateri!Čovjek je u 20 godina na čelu HBOR-a stekao ogromno bogatstvo bez da je ikome upao u oko!On to radi na vrlo lukav i perfidan način ne razmećući se potom sa tim novcem!Odavno sam tvrdio da je on jedan od najvećih lopova u ovoj državi....fin .uglađen i ljigav!!!!!!! Živi bili pa vidjeli kad se klupko počne odmotavati!!!!

DU
Deleted user
18:55 09.01.2014.

Haha, tip koji je vejčno nabijao gubitke, sa faksa u Sabor će o gospodarstvu. Šta je točno napravio osim podijelio nvce koje je dobio od linića ili EU a resor mu se raspada.

ZD
zdepar
14:02 09.01.2014.

dakle i jednu godinu pod tvojom vlašću, čudno ????????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije