Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ujedinili se

Manjine u srcu Lipovljana oživjele stare običaje i dokazale suživot

\'27.08.2011., Lipovljani - Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH odrzani su Lipovljanski susreti, tradicionalna smotra kulture nacionalnih  manjina. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
28.08.2011.
u 15:54

Našu tradiciju živimo i danas, ali muči naš što više nema mladih - kaže Slovak Branko Vincent

Da je suživot hrvatskog naroda i manjina moguć, dokazali su Lipovljanski susreti, oživljeni nakon Domovinskog rata prvi put lani. Jedina manifestacija kulture i stvaralaštva svih nacija u Hrvatskoj ujedinila je tijekom vikenda običaje 20 kulturno-umjetničkih društva te u srcu Lipovljana okupila preko 30 izlagača starih zanata.

Jedino mjesto okupljanja

– Pripremili smo koreografiju Bosno moja, milo mjesto moje. Naše su članice izradile baklavu, hurmašice, tufahije te ostale delicije bošnjačkog kraja. Susreti su nam jako važni kao jedino mjesto gdje se svi možemo okupiti i družiti - kaže Zijad Fuka, predsjednik BKUD-a NUR. Prvim gostovanjem, narodnim plesom, ručnim vezovima i tradicionalnim jelima, poput brošča i piroga, publiku je počastilo i ukrajinsko društvo "Taras Ševčenko" iz Kaniže. Slovački gosti iz Markovca izložili su narodne nošnje, a nepca sladokusaca razveselili "slatkom pizzom" - mazankom.

– Stare običaje živimo i danas, a najviše nas muči što nemamo mladih - kaže Branko Vincent iz Lipovljana, porijeklom Slovak.

Uloženo 180.000 kuna

Češka beseda prednjačila je u kolačima i domaćim likerima, a zaostajali nisu ni s izvornim napjevima. Baranjski gosti prikazali su dio duhovnog i etno identiteta.

– Uz bosiljkaču i kadionicu imamo koljivo i slavski kolač. Pogača sa solju i jabuke umočene u med te svatovska čutura također su naš identitet - u nošnji je rekla Ljeposava Grubor iz Darde. Poglede je mamio petrinjski lončar Matej Stanešić izradom stucki, kovač Ivica Grdić, tkalac Ante Maršić iz Novske i drugi obrtnici.

Susreti u Općini, koja okuplja čak 11 manjina, organizirani su sa 180.000 kuna.

Komentara 1

DJ
djakputnik
12:36 29.08.2011.

Prekrasan doživljaj. Ne znam da li je bilo ljepše vidjeti KUD-ove koji su nastupali i pokazivali kulturno blago svoga naroda ili je bilo ljepše vidjeti koliko se svijeta tamo skupilo. Tko je bio tamo, mogao je lako shvatiti kako jeje veliko to bogatstvo u različitosti. Jedna je stvar malo potamnila svečanost - naime, najveću je pozornost izazvala najlošija grupa: HSS sa svojim performansom pod nazivom \"labuđi pjev\" No, možda je to i dobro, jer ove su se godine HSS-ovci oprostili od prisustvovanja na Lipovljanskim susretima. A ona njihova mala šefica još se nije naučila ponašati u ozbiljnom društvu: dobro odgojeni seljaci uvijek su pozdravljali gospodu, a dobro odgojeni mladi ljudi uvijek su pozdravljali starije. Ona je to propustila učiniti. Sirota braća Radić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije