Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCURILE MACRONOVE REFORME

Manji porezi, više mirovine i ukidanje poznate elitističke škole

Emmanuel Macron
Foto: Reuters
26.04.2019.
u 20:47

U prijedlogu reformi spominje se i ukidanje znamenite Nacionalne škole za administraciju koju mnogi Francuzi vide kao središte privilegirane klase

Francuski predsjednik Emmanuel Macron jučer se, nakon zaključenja ovog izdanja, spremao objaviti svoj dosad najveći set reformi.

Njih je osmislio nakon velike debate koju je pokrenuo kao odgovor na antivladine prosvjede Žutih prsluka. Macron je pozvao građane da mu u javnim razgovorima s njim ili na internetu kažu što im smeta u funkcioniranju društva i države te je na temelju njihovih odgovora formirao listu reformi.

Zasad mu je to pomoglo u rastu popularnosti, koja je sada na otprilike 30 posto, dok ga je još prije nekoliko mjeseci podržavala tek petina građana. Njegovi potezi procurili su u francuske medije, koji su tako podosta glasno najavili. Tu će biti prije svega smanjenje poreznog opterećenja, posebno za srednju klasu, ali Macron, prema najavama, neće ponovno uvoditi vrlo visok porez za najbogatije koji je osmislio njegov prethodnik François Hollande, a trenutačni ga je francuski lider uklonio u prvom dijelu mandata.

Macron bi trebao također najaviti i povećanje najnižih mirovina za koje već neko vrijeme govori da su preniske. Uz to je već ranije rekao da neće podizati dob za odlazak u mirovinu, koja je trenutačno u Francuskoj 62 godine. Također bi trebao podržati više referenduma.

Možda i najzanimljiviji prijedlog, prema najavama, trebalo bi biti ukidanje znamenite Nacionalne škole za administraciju (ENA) koja školuje studente za javnu upravu, a šira je francuska javnost vidi kao središte privilegirane klase koja one koji diplomiraju vodi prema najvišim pozicijama.

Macron je ove mjere već trebao predstaviti 15. travnja, ali je to morao odgoditi jer je sat vremena uoči prezentacija izbio požar na crkvi Notre-Dame.      

Katedrala Notre Dame u plamenu

Komentara 7

MO
morejeslano
23:12 26.04.2019.

Globalistički klaun pokušava se dodvoriti Francuzima sa svojim malim ustupcima. Sutra će mu Francuski narod na ulici na protestima koji već traju 5 mjeseci pokazati što misle o tome bacajući kakatov na policiju. Kakatov je balon napunjen mješavinom izmeta i mokraće.

AA
aabbcc
23:45 26.04.2019.

Kaj je ovaj udaren u glavu i ne kuzi da narod hoce njega da ukine a ne da on glumi dobrotvora !

Avatar Dumen
Dumen
06:11 27.04.2019.

Isplatio se pritisak žutih prsluka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije