Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo pravosuđa u 2009. najavljuje preispitivanje niza zakonskih rješenja

Manje kazne i za joint?

Autor
Ivanka Toma
30.12.2008.
u 22:21

Nakon Nove godine sudovi će napokon u presudama zbog korupcije moći odrediti i oduzimanje imovine za koju se ne može dokazati legalno podrijetlo. Prema izmjenama Kaznenog zakona koje će stupiti na snagu u prvim danima siječnja, osuđenicima za organizirani kriminal i korupciju oduzimat će se imovina za koju postoji sumnja da je stečena kaznenim djelom, a osuđenik ne može dokazati suprotno.

Oduzimanje imovine
Bitna promjena koju donose zakonske izmjene jest i da se takva imovina neće moći spasiti njenim prebacivanjem na supruga ili kakvog rođaka. Do sada je takvo oduzimanje imovine (takozvano prošireno oduzimanje imovinske koristi) bilo moguće samo za organizirani kriminal, dok je kod korupcije vrijedilo da se, ako je netko uzeo tisuću eura, oduzeti može samo ono što je dokazano upravo tim eurima kupljeno. Sljedeća važna novost u Kaznenom zakonu jest da će se ustanovama koje rade s djecom omogućiti da u kaznenoj evidenciji provjere je li osoba koju namjeravaju zaposliti kažnjena zbog pedofilije ili zlostavljanja djece.

No, mnogo veće novosti u kaznenom zakonodavstvu ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavljuje potkraj iduće godine. Kako je naveo, već će u siječnju formirati radnu skupinu koja bi trebala pripremiti nacrt potpuno novog Kaznenog zakona. Potrebno je, kaže, donijeti moderni kazneni zakon. Premda nije želio govoriti o pojedinostima pripremanog zakonodavnog zahvata, Šimonović je naveo kako će se u njemu posebna pozornost posvetiti odredbama koje se odnose na gospodarski kriminal. Naime, norme o gospodarskom kriminalu po kojima se sudio cijeli pretvorbeni kriminal vuku se još iz socijalizma i često su bile neprimjenjive na konkretne slučajeve.

Drakonsko kažnjavanje
Dvije ministrice iz vlade Ive Sanadera koje su vodile pravosuđe, Vesna Škare-Ožbolt i Ana Lovrin, obećavale su ove izmjene, ali od njih nije bilo ništa. Preispitat će se i niz drugih zakonskih rješenja, a među njima i jedna od posljednjih intervencija po kojoj se i preprodaja jednog jointa kažnjava s najmanje tri godine zatvora. O kakvom je drakonskom kažnjavanju riječ, te učinjenom nerazmjeru u kaznenom zakonodavstvu, govori i informacija da je sud u Splitu ovih dana na 4,5 godina zatvora osudio oca koji je osam godina silovao maloljetnu kćer, dok bi preprodavača jointa, ili studenta koji je zasadio nekoliko stabljika indijske konoplje, morao osuditi na najmanje tri godine. Postoje naznake i da bi se moglo ukinuti djelo prisile prema pravosudnom dužnosniku, što znači da više ne bi bilo kažnjivo komentiranje sudskih procesa.



Pranje novca i terorizam

U Kaznenom zakonu koji će vrijediti nakon Nove godine izmijenjen je članak kojim se definira pranje novca. Zatvorom od šest mjeseci do pet godina kaznit će se svatko tko na bilo koji način prikrije pravi izvor novca, predmeta, prava ili imovinske koristi za koju zna da je nastala ili pribavljena kaznenim djelom. Unesen je i niz odredaba koje se odnose na terorizam

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije