Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podbačaj

Manjak radne snage i višak starih: Partija će sad moliti Kineze da imaju djecu

Kina
Foto: Reuters/PIXSELL
31.10.2015.
u 22:30

Kina je prije dvije godine već jedincima dopustila da imaju dvoje djece, ali umjesto očekivanih 4 milijuna, rođeno je samo 500 tisuća djece

Vođe kineske komunističke partije ostali su razočarani nakon što su 2013. godine olabavili politiku jednog djeteta.

Dopustili su da dvoje djece mogu imati parovi od kojih je samo jedan jedinac, ali umjesto očekivanih četiri milijuna djece, rodilo ih se samo 500 tisuća.

Neće biti ‘baby booma’

Sada je kineska partija, donoseći idući petogodišnji plan, svim obiteljima dopustila da imaju dvoje djece, ali demografi ne očekuju da će to dovesti do “baby booma”. Partija bi to htjela kako bi spriječila negativne demografske trendove, starenje stanovništva, smanjivanje radne snage i sužavanje domaće potražnje. Ali, u međuvremenu je i Kina, bez obzira na komunističku zabranu, ušla u tranzicijsko razdoblje smanjivanja nataliteta i mnogi Kinezi sad više ne žele više od jednog djeteta.

Glavni je razlog promjena načina života, jer i Kinezi sad žive u kompetitivnom društvu pa sad potencijalni roditelji u Kini kažu da je jako skupo imati dijete, a kad ga imaju, htjeli bi mu omogućiti dobar početak, što je teže za dvoje djece. – Treba puno energije za podizanje djeteta i želim biti sigurna da će ono imati dobru budućnost. Zato smo muž i ja odlučili da nećemo imati drugo dijete – kaže za New York Times 36-godišnja Chen Feng, koja radi u tvrtki za medicinsku opremu.

Strah od naglog bujanja

Kine nema temelja, ističe demograf Anđelko Akrap dodajući da ozbiljne znanstvene prognoze predviđaju da ni u svijetu nikad neće biti više od 10 milijardi ljudi. U Kini pak danas mnogi uopće ne žele djecu. Mladi parovi moraju se jako boriti da zarade dovoljno za vlastiti stan, mnogima je za to potrebno čak 30 godina.

S djetetom to je još teže, s dvoje o tome mogu samo sanjati. Ekonomist Ljubo Jurčić, koji je za prošli kineski partijski plenum 2013. pripremio savjete, kaže da je politika jednog djeteta dovela do dvostruke neravnoteže: stanovništvo je ostarjelo, nema dovoljno mladih, a stvorena je i spolna neravnoteža, manjak od sto milijuna djevojaka.

Kako potaknuti potražnju

Za 30 godina to će stvoriti veliki demografski disbalans, a ekonomski će donijeti probleme u brizi za sve veći broj starijih ljudi. Jurčić je Kini predložio rješenje, dizanje cijena poljoprivrednih i drugih proizvoda sela kako bi se digao standard milijardi Kineza koji žive u unutrašnjosti. Oni bi onda mogli kupovati proizvode tvornica na obali, rast unutarnje potražnje u Kini mogao bi donijeti i dalje visoke stope rasta.

Oko 20 posto kineskog stanovništva još je siromašno i, prema niskim kineskim standardima, usporavanje rasta prije nego što se to promijeni može donijeti nove probleme Kini. Kina je zabranu drugog djeteta uvela 1979. godine i prvi naraštaji rođeni nakon toga već su odavno u fertilnoj dobi, što znači da Kina ima milijune mladića viška, pa možda i zato prvi put u svojoj povijesti pokazuje imperijalne težnje i zvecka Japanu oružjem zbog spornih otoka. – Kina je na svim planovima na prekretnici, na gospodarskom, društvenom, demografskom – ističe Jurčić. Među ostalim, sa sela u grad treba se preseliti još 400 milijuna ljudi.

>>Evo zašto je pala cijena dionica proizvođača kondoma

>>Povijesna odluka: Kina ukinula politiku jednog djeteta

Komentara 6

TH
than
23:00 31.10.2015.

Naravno da nece biti 'baby booma'. Kina nije sto je nekada bila. Ali izgleda se nasi vise brinu za Kineze nego za nas. Mrsica vise brinu oni bez djece, nego oni sa djecom bez posla koji odlaze s obiteljima vani. Jos jedan mandat i Hrvatska pada ispod 4 milijuna, tko god dosao na vlast, jer niti jedni niti drugi nemaju rjesenje za nista, a javni dug visi na glavi.... Samo obecavaju i bave se populizmom pred izbore koje netko treba platiti, pa i te svicarske franke. Nece to nitko obrisati. Platiti cemo to sve mi. Vecim kamatama....

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
23:07 31.10.2015.

Za djecu Zhunguo/Kine i Hrvatistana! Ujedinjenih u borbi protiv vehabija!!!!

BO
booloo
12:41 01.11.2015.

Partija bi to htjela kako bi spriječila negativne demografske trendove, ----------------------------------------------------------------------------------------- uskoro neće imati ko raditi za partiju. neće moći popuniti ni vojne redove da bi mogli braniti partiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije