Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uložili 9,7 milijuna eura

Mali Lipik želi zasjesti na tron zdravstvenog turizma u Hrvatskoj

storyeditor/2023-12-21/Terme_Lipik_2.jpg
Promo
22.12.2023.
u 09:19

Objekt je sada rekonstruiran i opremljen, nakon čega su nastali sadržaji pomoću kojih se prezentira termo-mineralna voda uz pomoć suvremene multimedijalne opreme.

Lipik želi postati centar zdravstvenog turizma Hrvatske. U sklopu europskog projekta "Terme Lipik" upravo je završena obnova posljednjeg neobnovljenog povijesnog objekta Lipičkih toplica – Narodnih kupki, koje su pretvorene u suvremeni wellness. Obnovljen je i lječilišni perivoj, koji je svojevremeno proglašen najbolje uređenim perivojem u Austro-Ugarskoj, a u funkciju će biti stavljen i turistički potencijal poznate Vile Zinke.

Kako je istaknuto na završnoj konferenciji projekta, u Termama Lipik objedinjena je obnova kulturnog nasljeđa, prirodnih ljepota i stoljetne tradicije lječilišnog turizma, a sve s ciljem da Lipik ponovno postane nezaobilazna destinacija za revitalizaciju tijela, uma i duha.

– Obnova parka i našeg perivoja predstavlja važan korak jer će sve ostati generacijama koje dolaze nakon nas. Narodne kupke donose novi poticaj zdravstvenom turizmu, obogaćujući turističku ponudu koja nam je nedostajala – rekao je Hrvoje Kovačić, direktor lipičke Turističke zajednice.

Dok je u zlatno doba Lipika većina građevina u središtu grada bila rezervirana za elitu, uključujući i većinu kupelji, Narodna kupka bila je namijenjena običnom puku. Objekt je sada rekonstruiran i opremljen, nakon čega su nastali sadržaji pomoću kojih se prezentira termo-mineralna voda uz pomoć suvremene multimedijalne opreme.

Isto tako, posjetitelji mogu osjetilno iskusiti prezentirano kroz povijesni prikaz liječenja i rehabilitacije termo-mineralnom vodom putem sadržaja kao što su bazen, jacuzzi, turska kupelj, finska sauna, slana soba i prostor za masaže.

Obnovljen je i lipički perivoj, kojim se vizura grada bitno promijenila, odnosno, u većem dijelu je vraćena u prvobitno stanje. Tako danas postoje dvije stilsko-oblikovne cjeline – historicistička neobarokna s geometrijski uređenim vrtovima i kasnoromantičarski perivoj s alejama, drvoredima, sustavom šetnica i perivojnim interijerom.

Svjesni visokog zdravstveno-turističkog potencijala, ali i slabe tržišne konkurentnosti, u gradu su obnovu toplica pozicionirali visoko na listi prioriteta.

– Težimo izvrsnosti, kako u turističkoj ponudi tako i u zdravstvenoj usluzi, a naše su toplice u tome izuzetno profilirane i dostigle su zavidan nivo – poručio je gradonačelnik Vinko Kasana.

Projekt Terme Lipik, nositelja Grada Lipika, osim obnove perivoja i Narodnih kupki, obuhvaća još i stavljanje u funkciju turističkog potencijala Vile Zinke i to izgradnjom interpretacijskog centra termalne baštine Grada Lipika, Vile dobre vode.

Lipičani su za realizaciju projekta vrijednog gotovo 9,7 milijuna eura, osigurali oko 8,2 milijuna eura bespovratnih sredstava kroz poziv Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema.

– Ovo je jedan od najvažnijih projekata Toplica Lipik, od Domovinskog rata do današnjeg dana, a njegova realizacija će nam omogućiti prvi pravi iskorak u smjeru zdravstvenog turizma i modernih wellness usluga – istaknuo je Goran Pušćenik, ravnatelj Toplica Lipik.

Završetak projekta Termi Lipik planiran je u jesen 2024. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije