Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasilni prosvjedi

Makedonija - karikatura demokracije, vlast se ruši na ulici

Makedonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.12.2012.
u 19:10

Nakon što je većina u makedonskom parlamentu odbila raspravu o amandmanima na proračun za 2013. godinu, vođa oporbe Crvenkovski poveo je demonstracije.

Makedonija je uzavrela! Nakon što je većina u makedonskom parlamentu Sobranju odbila bilo kakvu raspravu o amandmanima na proračun za 2013. godinu, vođa oporbe, predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), bivši predsjednik države i premijer vlade u dva mandata Branko Crvenkovski poveo je demonstracije pred zgradom parlamenta. Prosvjedi su u kratko vrijeme prerasli u nasilne okršaje jer su se simpatizeri SDSM-a i vladajućeg VMRO-DPMNE počeli obračunavati šakama, a potom i kamenjem. Umiješala se i policija, a sedamnaest je osoba, među kojima su i dva političara, završilo u bolnici s lakšim ozljedama. Situacija se ne smiruje, tenzije su i dalje vrlo visoke, a samo iskra nedostaje da sve preraste u oružani sukob. Crvenkovski je objavio da se oporba ne vraća u parlament do novih prijevremenih izbora te najavio blokadu prometnica u Skoplju, koja će trajati do petka. Sljedećeg pak dana pripremaju velike demonstracije pred sjedištem suparničke stranke VMRO-DPNE.

Spremni za puč

– Vladajuće stranke napravile su kardinalnu grešku onemogućivši raspravu o amandmanima, no oporba je to iskoristila za pokušaj nasilnog juriša na parlament. Crvenkovski nije marginalan igrač, to je bivši, a vjerojatno i budući premijer zemlje, no ovi postupci jasno pokazuju koliko je poimanje demokracije u ovoj zemlji izopačeno. Makedonija je karikatura demokracije svih zemalja stvorenih na području bivše Jugoslavije – kaže analitičar dr. Žarko Puhovski. Na borbu, ne samo političku već i onu na ulicama, spremna je i vladajuća stranka, a premijer Nikola Gruevski ustvrdio je kako SDSM nema nikakvih stvarnih zahtjeva, već samo želi izvesti puč.

– Crvenkovski je izgubio svaki osjećaj za realnost, neka jednostavno kaže da želi doći na vlast – kaže Gruevski, dok su vladi odani mediji poput Nove Makedonije makedonske socijaldemokrate znatno teže okarakterizirali.

– Između grčke Zlatne zore i SDSM-a nema nikakvih razlika. U proteklih šest godina neprestano se ultimatumima, revolucijama i pobunama pokušavaju vratiti na vlast. Razbijaju, pritišću, ucjenjuju, prijete... Ne priznaju sudove i destabiliziraju državu. Ako se proračun ne izglasa, država će biti gurnuta na rub rata, a SDSM je već najavio na svom skupu u Valandovu da će jesti žive ljude – ustvrdila je komentatorica ovog lista Mirka Velinovska.

Nekorektna usporedba

Situacija ipak nije takva, smatra dr. Puhovski.

– To je politički nekorektno reći, SDSM nisu neofašisti. A ni sada vladajući VMRO-DPNE nije bezazlen, oni se isto tako nasilno ponašaju kada nisu na vlasti. To je realnost politike današnje Makedonije – kaže Žarko Puhovski.

>>Bivši makedonski ministar osumnjičen za dvostruko ubojstvo

Ključne riječi

Komentara 1

NE
neki
21:14 26.12.2012.

Jel može bez Puhovskog više? Još nije dao izjavu vezano uz Masterchef.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije