Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noćna mora

Majstori su traljavo obavili posao i zato im ne želim platiti radove

stipanic
Anton Ficko/VLM
16.12.2010.
u 10:15

Tužbu Davora Caleka, vlasnika i direktora tvrtke Enex-holding, prihvatio je trgovački sud u Rijeci, a Stipanić sada želi obnovu postupka i nove svjedoke

Crikvenički ugostitelj Vladimir Stipanić ponovo je završio na Trgovačkom sudu u Rijeci, ali ovaj put ne zbog toga što je tužen, nego se raspravljalo o njegovu prijedlogu za ponavljanje postupka koji je pred tim sudom trajao od rujna 2001. godine do veljače 2005. godine.

Noćna mora toga bivšeg branitelja počela je sada već davne 1999. godine odlukom da obnovi poslovni prostor, gostionicu "Rubin" i sobe za iznajmljivanje iznad nje.

Zagrebačka banka mu je odobrila 180.000 njemačkih maraka (650.000 kuna) zajma, a nakon dobivene ponude na 733.250,50 kuna, za izvođača radova po sistemu ključ u ruke izabrao je poduzeće Enex-holding. Stipanić je platio 100.000 maraka predujma, a nakon toga, mimo ugovora, i dodatnih 30.000, dok su radovi počeli i završili u prvoj polovici 2001. godine.

Međunarodna pomoć

Sudac Zvonimir Grgić koji je Vladimira Stipanića, prema tužbi direktora i vlasnika poduzeća Enex-holding Davora Caleka, proglasio krivim (a tu je presudu u svibnju 2006. godine potvrdio i Visoki trgovački sud u Zagrebu) odluku o tome hoće li se postupak ponoviti ili ne suprotstavljenim će stranama dostaviti u pisanom otpravku.

Na ročištu se opunomoćenik Enex-holdinga, odvjetnik Frane Dobrović usprotivio ponavljanju postupka ocijenivši ga neopravdanim i nepravodobnim, dok je sudac Grgić odbio prijedlog Stipanićeve odvjetnice Sandre Zorc o saslušanju dvoje svjedoka.

– Ni kriv ni dužan našao sam se u dužničkom ropstvu. Materijalno, poslovno i zdravstveno sam uništen, ali ne namjeravam odustati od borbe za pravdu. Sve institucije u Hrvatskoj ostale su nijeme na moje pozive u pomoć, pa ću, izgleda, na kraju svoj slučaj morati internacionalizirati – kaže Stipanić.

Dug iz rujna 2001. godine

Pokazalo se, međutim, da je bila riječ o traljavu poslu, nikada obavljenom do kraja, i tada su nastupili problemi. Prema opsežnoj dokumentaciji Stipanića i njegova nadzornog inženjera Stjepana Katalinića, ugrađeni materijali nisu bili popraćeni odgovarajućim atestima, izostala je primopredaja i zbog svega toga izravnavanje računa.

Enex-holding je, međutim, podvukao crtu na 807.068,78 kuna, od kojih je Stipanićev dug u rujnu 2001. godine iznosio 270.800,22 kune.

Komentara 2

X2
xychhr-200
11:14 16.12.2010.

Živjeli hrvatski \"Majstori\"...!!!

MI
Mirel
15:18 16.12.2010.

Danas aKo covjek u Hrvatskoj nesto gradi, renorvira ili slicno, loto sestica je pronaci prave majstore. Sve ovE firmice, to su sami LOPOVI, das im novac, a i ako naprave NEVALJA. Naj pametnije je nedavati unaprijed, kad napravi, a uu toku gradnje svaki dan kontrolisat, jer smuva dok se okrenes, pa tek kad napravi i ako je dobro, posteno platiti. AL DAT NOVAC U NAPRIJED MA NI U LUDILU, SIGURNO CES BIT IZIGRAN, NEVJERUJ NIKAKVIM UGOVORIMA I SUDOVIMA SVE JE TO BAGRA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije