Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Đurđici Kristić odbijena nova odgoda odlaska na odsluženje kazne

Majka osuđenica: Ne idem u zatvor bez svoje desetomjesečne djevojčice

kristić
Duško Mirković/PIXSELL
12.01.2010.
u 21:05

Iskoristila je sve zakonom moguće odgode zbog rizične trudnoće i rođenja djeteta koje još doji.

Đurđica Kristić, nekadašnja članica uprave Kamen Ingrada i desna ruka Vlade Zeca, u četvrtak se treba javiti u Remetinec na izvršenje zatvorske kazne od dvije godine i jedanaest mjeseci. U zatvor bi htjela povesti i svoju desetomjesečnu kćer koju još doji jer vijeće Županijskog suda u Požegi nije prihvatilo njezinu molbu da joj se odlazak u zatvor odgodi do navršene godine dana života djeteta. Naime, Đurđica Kristić, koja će za koji dan navršiti 41 godinu, već je dobila maksimalnu zatvorsku odgodu odlaska na izvršenje zatvorske kazne od 20 mjeseci zbog visokorizične trudnoće i rođenja djeteta sredinom ožujka prošle godine.  

U Požegu bi mogla...

– Posrijedi je nesvakidašnja situacija. Ona prema zakonu ima pravo da ne ode na izvršenje zatvorske kazne dok dijete ne navrši godinu dana, ali kako je s druge strane već dobila maksimalnu odgodu, sada ne može iskoristiti zakonsku mogućnost vezanu za dijete. Po zakonu, sada može dobiti odgodu samo ako ima bolest koja se ne može liječiti unutar zatvorskog sustava. S obzirom na specifičnost situacije, ipak smo očekivali da se udovolji njezinoj molbi – objasnila je Sandra Pavić, odvjetnica Đurđice Kristić.

Kako joj žalba kojom je tražila odgodu nije prihvaćena, Đ. Kristić zatražila je da joj se omogući da u zatvor povede svoju dijete.

– Znam da u Remetincu nema uvjeta da majka bude s djetetom, za razliku od kaznionice u Požegi gdje takvi uvjeti postoje. Kakva će se odluka donijeti, ne znam niti mogu nagađati. Službe, prije svega Centar za socijalnu skrb, trebaju donijeti odluku o tome hoće li ili neće dijete ići s majkom u zatvor – kazao je Branimir Miljević, predsjednik Županijskog suda u Požegi.

A u Remetincu, gdje su nam potvrdili da nema šanse da majka dovede dijete da bude s njom jer za boravak djeteta u ovom pretrpanom zatvoru nema uvjeta, Đurđica Kristić bit će iduća četiri tjedna kako bi, baš kao i svi ostali osuđeni na kaznu dulju od šest mjeseci zatvora, prošla postupak dijagnostike u kojem se određuje gdje će ići na izdržavanje ostatka kazne. Iako se zna da će to u njezinu slučaju biti Kaznionica u Požegi, jer u Hrvatskoj i ne postoji neki drugi zatvor za žene, postupak u Remetincu jednostavno mora proći jer su takvi propisi.

– Majka je bila kod nas 11. siječnja. Iskazala je želju da njezino dijete ide s njome u zatvor. Naše službe, socijalni radnik i psiholog, odluku još nisu donijele, ali će je do 14. siječnja donijeti iako imamo vrlo malo vremena. Ovakav slučaj naš Centar do sada nije imao, ali imali smo slučaj iz nadležnosti drugog Centra da je u požešku kaznionicu došla majka s djetetom.

Cijeli mjesec bez mame

Konačnu odluku donijet će Sud nakon našeg mišljenja – kazala je Ružica Alaber, ravnateljica požeškog Centra za socijalnu skrb. Međutim, u požeškoj se kaznionici ne sjećaju slučaja koji spominje ravnateljica i uvjereni su da se nikada nije dogodilo da je majka došla s djetetom na izdržavanje kazne.

Đurđica Kristić osuđena je s Vladom Zecom zbog zlouporabe položaja na zatvorsku kaznu od tri godine i osam mjeseci, ali joj je kazna nakon žalbe smanjena na dvije i pol godine. Kako je u međuvremenu osuđena na još jednu jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog istog djela, kazne su joj objedinjene u jedinstvenu kaznu od dvije godine i 11 mjeseci. S obzirom na to da je u pritvoru bila 10 mjeseci, za odsluženje joj ostaju još dvije godine i mjesec dana.

Komentara 21

VE
verica1
22:39 12.01.2010.

apeliram na Vecernji da i vi pokusate radi te male neduzne bebe da pokusate dase poduzmete ,molim vas

MI
misterija
23:09 12.01.2010.

Ako mesic pomiluje 7srpskih zlocinaca, a samo 2 hrvatska branitelja, onda jos uvijek ima prostora da pomiluje i ovu zensku, a k tome mesicu, ona nije ubila ni jednog srbosa, pa te nece ni Tadic napadati zbog pomilovanja.

NI
Niko33
22:03 12.01.2010.

Čačić se rasplakao. \"UBOJICA MEKOG SRCA\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije