Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETERO RODITELJA KAZNENO PRIJAVLJENO

Majka bila pijana pred djetetom, otac troje njih same ostavljao po noći

Zlostavljanje djece
Foto: Thinkstock
27.10.2017.
u 20:10

Kaznenu prijavu zaradila je majka koja je bila pijana u nazočnosti djeteta, svjesna da to negativno utječe na djetetov emocionalni razvoj

Zbog povrede djetetovih prava, pulska je policija provela četiri kriminalistička istraživanja, koja su rezultirala podnošenjem kaznenih prijava protiv petero roditelja, priopćila je PU istarska. Kaznenu prijavu zaradila je majka koja je bila pijana u nazočnosti djeteta, svjesna da to negativno utječe na djetetov emocionalni razvoj.

Sumnjiči se da je u alkoholiziranom stanju vrijeđala dijete, da je u nazočnosti djeteta vrijeđala i bivšeg supruga te da je djetetu branila kontakt s ocem.Kazneno su prijavljeni i supružnici koji su se pred djecom učestalo svađali, vrijeđali i tukli, a kazneno je prijavljen i otac koji je zanemarivao svoje troje djece.

Njega se sumnjiči da je djecu po noći ostavljao same. Osim toga prijavljen je i otac koji je kršio zabranu suda, kojom su mu onemogućeni kontakti s dvoje djece do njegovog uspješnog uključivanja i dovršetka psihosocijalnog tretmana. Sigurnosnu mjeru psihosocijalnog tretmana ocu je odredio sud u postupku za kazneno djelo povrede djetetovih prava. PU istarska izvijestila je i da su u prvih devet mjeseci 2017. utvrdili 112 djela povreda djetetovih prava.

- Ovo djelo čini roditelj, posvojitelj, skrbnik ili druga osoba koja grubo zanemaruje svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta, zlostavlja dijete ili ga prisili na pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo povrijedi djetetova prava.

Za to je zapriječena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina. Kaznom zatvora od jedne do osam godina kaznit će se roditelj, posvojitelj, skrbnik ili druga osoba ako se zbog navedenih radnji dijete odalo prosjačenju, prostituciji ili drugim oblicima društveno neprihvatljivog ponašanja ili je prouzročena teška ozljeda djeteta, a ako je prouzročena smrt djeteta predviđena je kazna zatvora od tri do 15 godina - kažu u PU istarskoj

Dodali su da su u prvih devet mjeseci zabilježili i 21 djelo povrede uzdržavanja, a to djelo čine roditelji koji ne plaćaju uzdržavanje djece. Pulskoj policiji su u tom periodu prijavljena i tri djela neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i jedno djelo zanemarivanje i zlouporaba djetetovih prava.

Komentara 5

DU
Deleted user
21:49 27.10.2017.

Bravo, tako i treba, to su gruba kršenje djetetovih prava. A sad s obzirom da je to ovako pojašnjeno: "Ovo djelo čini roditelj, posvojitelj, skrbnik ili druga osoba koja grubo zanemaruje svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta, zlostavlja dijete ili ga prisili na pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo povrijedi djetetova prava. ", imam pitanje, kad će to početi vrijediti za Rome?

DH
dalibor.hren
11:51 29.10.2017.

Zato se veli:"Pijan ko majka!"

DH
dalibor.hren
11:56 29.10.2017.

Dobro, roditelji na liječenje, u zatvor...a gdje su djeca SADA?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije