Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajno suđenje

Majci koja je htjela ubiti sina: Ispričaj istinu pa te neće osuđivati!

'24.10.2011.,  Zagreb - U pozaru koji je buknuo u obiteljskoj kuci u Hermanovoj ulici u novozagrebackom naselju Trokut jedna starija muska osoba je poginula Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
1/3
10.11.2011.
u 12:00

Počelo suđenje mladoj majci koja je pokušala zapaliti svog dječačića. Zbog zaštite djeteta isključena je javnost.

Na optuženičku klupu Županijskog suda u Varaždinu jučer je sjela 27-godišnja majka zbog pokušaja teškog ubojstva petogodišnjeg sina i izazivanja općeopasne radnje. U kakvim okolnostima je živjela, što se moralo događati u njezinoj glavi da je pokušala oduzeti život vlastitu djetetu? Sudit će joj se pod optužbom da je 16. lipnja upaljačem izazvala požar u stanu, a kad je djetetu počela gorjeti kosa iznijela ga je teško opečenog iz stana. Potom je legla u krevet i više puta ubola se nožem. Suđenje je, zbog zaštite djeteta, zatvoreno za javnost.

Muž joj je u zatvoru

Policajci su tog dana zaprimili dojavu o požaru i provali u kafić. Zatekli su ženu s više ubodnih rana i teško opečeno dijete. Rekla im je da je provaljeno, te da su ona i njezin sin bili napadnuti. No, utvrđeno je da je požar podmetnut, a žena je priznala da je pokušala usmrtiti sebe i sina.

– Više puta sam joj rekla: Kćeri, daj ispričaj svima što se desilo jer će te osuđivati. A ona neće. Znam da joj je bilo jako teško raditi u kafiću, da ju je nevjenčani suprug znao i istući. Kad je završio u zatvoru, radila je za njegove, a mjesecima nije dobivala plaću. Nije znala više što bi, pa je rekla da se mora maknuti jer joj je svega previše. I tada se dogodilo to što se dogodilo... – kaže njezina majka. Žena danas živi s roditeljima, a njezin nevjenčani suprug izdržava zatvorsku kaznu zbog financijskih malverzacija. Majka i sin živjeli su skromno u stanu iznad kafića, u vlasništvu njezina šogora, u kojem je i radila. U kući u sklopu koje je i kafić žive i dječakovi baka i djed s očeve strane. Oni su i preuzeli skrb o njemu jer je majci na jednu godinu oduzeto skrbništvo nad dječakom. – Dijete može vidjeti u Centru za socijalnu skrb pod nadzorom socijalne radnice. Tako je propisao sud – kaže Suzana Belović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Čakovcu. Ni majka niti sin, kaže, prije nisu bili pod nadzorom. Za dijete je, dodaje, najbolje rješenje da o njemu skrbe baka i djed jer je u toj kući i odrastalo. Nesretna majka se prije mjesec dana zaposlila. Prvi put se sa sinom vidjela prošli mjesec, pa 3. studenoga, a dogovoren je i novi susret. – Sad joj je dobro. Nada se da će mali uskoro moći živjeti s njom – kaže njezina majka. Inače, 27-godišnjakinja je u ožujku prijavila lažno razbojništvo od 2000 kuna u kafiću. Tada se i ozlijedila, a novcem je planirala pokriti dugove.

Bez potpore obitelji

– Vanjske okolnosti dovele su do stresne situacije kod nje i pogodovale su da se sve to dogodi. To je bio provokativni faktor, no nije je samo to dovelo do toga da pokuša ubiti sebe i dijete. Ona je iznutra već morala biti "načeta". Imajući na umu i to da je mlada i da nije kroz život otvrdnula, možda se to ne bi ni dogodilo da je imala potporu obitelji, nekoga kome bi mogla reći ono što nosi u sebi i da se ne osjeća sama i ostavljena. Ubijanje djeteta je i vlastito samoubojstvo, no to što je na kraju odustala znači da ima u njoj zdravih elemenata, da za nju uz pomoć terapije i potporu obitelji ima nade... – kaže psihijatar dr. Vladimir Gruden. Dodaje da je u osnovi čina bila njezina potreba da kazni i sebe, i dijete, i muža koji je u zatvoru.

– Ako dijete i nije shvatilo što se dogodilo, osjetilo je da mu od majke prijeti opasnost. Ali, ako se obogati s ljubavlju dok raste moći će razumjeti nakon nekoliko godina što se dogodilo, jer će mu to trebati jednom reći. Ako mu se kaže da je sve bilo slučajno, prihvatit će tu laž zbog sebe i zbog majke, ali će u dubini duše znati što se dogodilo – kaže dr. Gruden.

Komentara 7

PE
Pegaz
13:51 10.11.2011.

Kako mozes biti tako siguran da dijete isto nije bilo od prije traumatizirano, s obzirom na to sto je sve zajedno s majkom dozivjelo sto od oca, sto od njegove obitelji? Lijepo je gledati kako otac tuce majku, kao je clanovi njegove obitelji maltretiraju, to mislis? Takvi ljudi, po tebi, nisu poremeceni? Naravno da to ne opravdava pokusaj ubojstva djeteta, ali cinjenica jest da se u zadnji moment predomislila sto se malog tice i odvela ga van...prema tome, nije bas toliko poremecena.

Avatar Vuglec
Vuglec
14:18 10.11.2011.

10.11.2011. u 13:51h Pegaz je napisao/la: Kako mozes biti tako siguran da dijete isto nije bilo od prije traumatizirano, s obzirom na to sto je sve zajedno s majkom dozivjelo sto od oca, sto od njegove obitelji? Lijepo je gledati kako otac tuce majku, kao je clanovi njegove obitelji maltretiraju, to mislis? Takvi ljudi, po tebi, nisu poremeceni? _____________________________________________________________ Sve ovo što si napisala ne znamo dali se desilo, a ako se i desilo to nije opravdanje da se ubije vlastito dijete. Ovo dijete nije moglo birati roditelje, majka je punoljetna, otac je punoljetan sami su se izabrali. Ako je bila izložena nasilju pa mogla je uzeti dijete i otići s njime, pa čemu služe sigurne kuće, pa i do sada u te sigurne kuće uz mnogo majki koje su izložene nasilju, dolaze i one koje nisu nikad bile izložene nasilju, nego manipuliraju sustavom. Koliko god pokušavala ovo relativizirati, nema opravdanja za nasilje prema djeci pa bio to otac ili majka, a u našem sustavu i previše je slučajeva u kojima se interes majke stavlja ispred interesa djeteta.

Avatar Vuglec
Vuglec
13:07 10.11.2011.

U Hrvatskoj kad se roditelji razvedu, djeci onemogućavaju da mjesecima, a u nekim slučajevima i godinama da viđaju oca jer štite interes majke jer majka tako želi jer se preko djeteta osvećuje ocu. Kad očigledno poremećena osoba kao što je ova žena, vlastito dijete ide zapaliti jer nije u stanju razdvojiti vlastite potrebe i osjećaje od djetetovih, onda se na tako nešto gleda blagonaklono, evo već ima ponovne susrete sa traumatiziranim djetetom, a samo još malo pa će joj i vratiti dijete na zajednički život, a mogla bi proći i nekažnjeno jer ona je dijete rodila pa ga valjda može i ubiti!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije