Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Venezuela

Maduro: Poslao sam pismo papi i nadam se njegovoj pomoći

Nicholas Maduro
Foto: Reuters
04.02.2019.
u 16:11

Nakon što je većina zapadnoeuropskih zemalja danas priznala Juana Guaidóa kao privremenog predsjednika, persona non grata većine svjetskih političara Nicolás Maduro zatražio je pomoć od pape Franje.

Venezuelanski predsjednik Nicolás Maduro zatražio je od pape Franje posredovanje u političkom sporu nastalom u toj južnoameričkoj zemlji, doznaje se iz televizijskog intervjua objavljenog u ponedjeljak.

"Ja sam mu poslao jedno pismo. Nadam se da na putu ili da je već stiglo u Rim, u Vatikan. Rekao sam mu da sam u službi ideje Krista. U tom duhu sam ga zatražio da nam pomogne u procesu posredovanja i jačanja dijaloga kao puta", rekao je Maduro u razgovoru za televiziju Sky tg24.

"Vlade Meksika i Urugvaja, te sve vlade karipskih država (Caricom), kao i vlada Bolivije pozvale su na održavanje konferencije o dijalogu i miru u Venezueli 7. veljače. Molim Papu da uloži svoj najveći napor i volju da nam pomogne na tom putu dijaloga. Nadamo se pozitivnom odgovoru", dodao je.

Argentinac papa Franjo u ponedjeljak sudjeluje na međuvjerskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u sklopu jačanja veza s muslimanskim svijetom.

U ponedjeljak je deset država Europske unije priznalo za privremenog predsjednika Venezuele oporbenog lidera Juana Guaidóa zatraživši od njega da raspiše predsjedničke izbore u Venezueli.

Guaidó je preko Twittera zahvalio vladama tih zemalja na podršci. Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Nizozemska, Austrija, Švedska, Danska, Latvija i Litva priznale su ga za predsjednika i zatražile da raspiše slobodne i demokratske predsjedničke izbore u što kraćem roku.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je prvi priznao Guaidóa, nije isključio vojnu intervenciju nakon što je Maduro odbio ultimatum za napuštanje vlasti i raspisivanje izbora.

Maduro u nedjelju navečer, u intervjuu za španjolsku televiziju La Sexta, nije odbacio mogućnost izbijanja građanskog rata ukoliko se nastavi sadašnja situacija. Stanovnici su ondje podijeljeni oko potpore, a Guaidó nastoji na svoju stranu pridobiti vojsku koja je u službi Madura.

Predsjednica i premijer na misi u Dubrovniku

Ključne riječi

Komentara 1

MI
migaaa
21:52 04.02.2019.

Vreme je da se Papa angažuje protiv ovih lucifera USA i EU. Neka mu je Bog u pomoći da se ukrote ove adske nemani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije