Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarska iskustva

Mađari prepolovili broj zastupnika u parlamentu

sabor
PIXSELL
23.05.2010.
u 19:31

Političare podijelila razmišljanjima o smanjenju broja zastupnika. Vladajući upozoravaju da je gašenjem Županijskog doma već izgubljena dvodomnost

Nakon što je na mađarskim parlamentarnim izborima u travnju osvojila dvotrećinsku većinu, stranka Fidesz uputila je prijedlog zakona u svrhu izmjene ustava, tj. smanjenja broja parlamentarnih zastupnika sa 386 na 200.

– Naš cilj simbolizira početak novog političkog doba – izjavio je tom prigodom u mađarskom parlamentu novoimenovani zamjenik premijera Tibor Navracsics.

Je li sazrelo vrijeme da se na sličan način smanji broj zastupnika i u Hrvatskom saboru političari u Hrvatskoj nisu sigurni bez obzira na recesiju i tešku gospodarsku situaciju.

U europskim mjerilima

Tako čelnik HNS-a Radimir Čačić tvrdi da bi idealno bilo da umjesto 153 imamo između 110 i 120 zastupnika. – Smanjivanje broja zastupnika za četvrtinu dovelo bi nas, drži Čačić, u europske omjere o broju političara u parlamentu.

No, dodaje on, prioritet je izmjena izbornog sustava, a u kontekstu toga treba smanjiti i broj parlamentaraca.

Zastupnik laburista Dragutin Lesar (Stranka rada) tvrdi da treba ukinuti 11. i 12. izbornu jedinicu i tada bismo imali oko 140 zastupnika što Lesar smatra optimalnim. No, nije siguran da bi tako skoro moglo biti političke volje za smanjenje broja zastupnika. Od toga mu je, kaže, važnija izmjena izbornog zakonodavstva.

– Bilo bi bolje da imamo izborni sustav kao u Njemačkoj gdje građani ne glasuju za pojedince u svojim izbornim okruzima, nego za pojedince kandidirane na stranačkim listama.

Optimalan broj za nas

Andrija Hebrang (HDZ) drži da ne treba dirati u broj zastupnika jer je njihov broj optimalan s obzirom na to da je Hrvatska već ukinula Županijski dom, a to je, drži on, bila pogreška jer je izgubljena dvodomnost. O primjeru susjeda Mađara kaže da njihova zemlja ionako ima dvostruko više stanovnika od Hrvatske i prije predloženih izmjena imala je više nego dvostruko veći broj zastupnika te će parlament ionako brojiti pedesetak zastupnika više nego naš.

Komentara 9

VI
vidimškoj
19:45 23.05.2010.

evo kod nas su se potukli ko će prvi izać ali da mu ostane plača.

DU
Deleted user
19:47 23.05.2010.

Našima su ukinuli besplatan javni prijevoz i sada se toliko lakše diše da je razmišljanje o gornjoj temi posve izlišno, zar ne?

FR
franjo
20:19 23.05.2010.

Dovoljno je 13.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije