Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krajem rujna

Mađarska je obustavila promet s Hrvatskom na tri granična prijelaza – još početkom migrantske krize

izbjeglice
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
18.02.2016.
u 23:30

Iako je najava mađarskog ministra unutarnjih poslova Sandora Pintera o obustavljanju željezničkog prometa s Hrvatskom na tri granična prijelaza – Kotoriba, Koprivnica i Beli Manastir – odjeknula kao novost, ona to nije.

Iako je najava mađarskog ministra unutarnjih poslova Sandora Pintera o obustavljanju željezničkog prometa s Hrvatskom na tri granična prijelaza – Kotoriba, Koprivnica i Beli Manastir – odjeknula kao novost, ona to nije. 

Mađarska je obustavila promet tim prijelazima još početkom imigrantske krize, krajem rujna i početkom listopada, i nije ga obnovila ni kad se migrantski val iz Hrvatske usmjerio prema Sloveniji. O blokadi prometa obaviještena je i Europska komisija, a hrvatska diplomacija, odnosno hrvatski veleposlanik u Mađarskoj, bezuspješno je pokušavao riješiti problem.

Kako su Večernjem listu više puta potvrdili uz Mađarskih željeznica, blokada prometa rezultat je vladinih uredbi koje se donose na rok od 30 dana. U tim se uredbama kaže da je "zbog sigurnosti u pograničnom sektoru zbog imigrantske krize, osobama, vozilima i teretu zabranjen prijelaz preko željezničkih graničnih prijelaza Kotoriba, Koprivnica i Beli Manastir". Nakon tih 30 dana, mađarska vlada uredno donosi novu "privremenu" uredbu.

O zatvaranju prometa Mađari su obavijestili i Europsku komisiju, ali tek 25. studenoga, kazavši da je riječ o privremenoj mjeri. – Izvijestili su nas u skladu s "uredbom jagode" (ime je dobila po sudskom sporu Francuske i EK nakon što su francuski seljaci blokirali kamione jagoda iz Španjolske kao prosvjed protiv uvoza, a o čemu Francuska nije obavještavala Španjolsku, koja je pretrpjela gubitke, op. a.) koja propisuje da članica mora obavijestiti EK o događaju koji bi mogao negativno utjecati na slobodni protok robe – kazali su nam u EK, iako blokada utječe na kretanje ljudi.

>>Mađarska zatvorila prijelaze, nema vlakom preko granice

>> Nikolić: Bojim se nemira ako se zatvore granice. Orešković: Nitko neće zatvoriti granice, ali bi mogli malo stegnuti

Komentara 11

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
22:56 18.02.2016.

Rezultat susreta Karamarko -Orban

DU
Deleted user
00:33 19.02.2016.

Bit ce ruznih scena, majko.

NA
navijeke
02:05 19.02.2016.

Još jedan od 'velikih uspjeha' Milanovićeve vlade. Pitam se do kad ćemo plaćati ceh njegovoj bahatosti i nesposobnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije