Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena zakona

Mađarska 'zaobilazi' agencije za oglašavanje: Tvrtke će izravno sklapati ugovore s medijima

Viktor Orban
DPA/PIXSELL
08.05.2015.
u 14:01

Bonusi agencijama za oglašavanje danas u Mađarskoj uglavnom iznose od 20 do 25 posto, no postoje i slučajevi u kojima agencija "uzme" i 50 posto od sklopljenog posla.

Mađarska vlada, na čijem čelu je Viktor Orban, predlaže da se agencijama za oglašavanje zabrani sklapanje ugovora s medijska kućama i primanje bonusa od njih, piše mađarski list Napi Gazdasag, a prenosi Portfolio.hu.

Mađarski bi parlament o tome prijedlogu trebao raspravljati sljedeći tjedan. Mjere će biti uključene u "porezni paket", koji bi trebao stupiti na snagu 2016. godine, a zabranit će se medijskim tvrtkama da agencijama za oglašavanje isplaćuju bonuse od 20 do 25 posto, dok one zauzvrat svojim klijentima savjetuju oglašavanje u tim medijima.

Direktni ugovori s oglašivačima

Nakon što nova pravila stupe na snagu, medijske tvrtke će morati potpisivati ugovore direktno s oglašivačima, a oni će morati izravno njima plaćati usluge. Sada procedura uglavnom ide tako da kompanija koja želi oglašavati svoje proizvode ili usluge sa agencijom za oglašavanje potpisuje ugovor te ona za tvrtku traži u kojoj medijskoj kući će se oglašavati. Medijske kuće, naravno, žele da sav proračun za oglašavanje klijenata agencije za oglašavanje završi kod njih te zbog toga agencijama za oglašavanje nude popuste ili bonuse, odnosno određeni postotak za oglašavanje "vraća" se agenciji za oglašavanje kao bonus.

Bonusi agencijama za oglašavanje danas u Mađarskoj uglavnom iznose od 20 do 25 posto, no postoje i slučajevi u kojima agencija "uzme" i 50 posto od sklopljenog posla.

>>EU blokirao Orbanovu 
i Putinovu nuklearku

>>Ima li u Mađarskoj demokracije?

Komentara 2

LI
liskovaca
15:02 08.05.2015.

e da mi imamo jednog Orbana a ne ulizice i plaćenike!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije