Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fidesz

Mađarska ukida zabranu rada trgovinama nedjeljom

Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
11.04.2016.
u 16:00

Takav uzmak predstavlja taktičku pobjedu Socijalista, no Orbanova vladajuća stranka desnog centra Fidesz, na vlasti od 2010. godine, ostaje prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja u znatnoj prednosti u odnosu na rivale. Sljedeći parlamentarni izbori trebali bi se održati 2018. godine.

Mađarska vlada danas je odlučila odustati od nepopularne zabrane rada maloprodajnih lanaca nedjeljom, što je rijedak slučaj uzmicanja premijera Viktora Orbana, koji tako želi izbjeći referendum za koji se zalažu oporbeni socijalisti.

Zabrana rada trgovina, koja primorava sve osim najmanjih maloprodajnih mjesta da ne rade nedjeljom, na snazi je svega nešto dulje od godine dana, a Mađari ju smatraju nepopularnom.

"Pokazalo se da zabrana unosi razdor. Ne možemo uvjeriti građane da je ovo uspješna mjera gledano s njihova stajališta. Po njihovu je mišljenju ona otežala njihov svakodnevni život", kazao je šef Orbanova kabineta vlade Antal Rogan.

Dvije trećine Mađara koji su sudjelovali u anketi tvrtke Ipsos u prošloj godini kazalo je da se protive zabrani rada nedjeljom. Vlada je tvrdila da je zabrana korisna za maloprodajni sektor i da je zaposlenost u tom sektoru lani porasla.

Takav uzmak predstavlja taktičku pobjedu Socijalista, no Orbanova vladajuća stranka desnog centra Fidesz, na vlasti od 2010. godine, ostaje prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja u znatnoj prednosti u odnosu na rivale. Sljedeći parlamentarni izbori trebali bi se održati 2018. godine.

Političar iz redova socijalista Istvan Nyako, čija je stranka zatražila da se o tom pitanju raspiše referendum, kazao je: "To vidimo kao pobjedu, pobjedu mađarskih građana. Uspjeli smo prisiliti Orbana da uzmakne po drugi put".

U 2014. godini veliki su prosvjedi prisilili Orbana da odustane od planova uvođenja poreza za korištenje interneta.

Vlada će prijedlog uputiti u parlament tijekom ponedjeljka da se opozove spomenuta zabrana a prijašnji bi sustav rada mogao biti ponovno uspostavljen do vikenda.

>> Mađarski ministar Szijjarto na srpskom: Da sam Srbin glasao bih za Vučićevu stranku

Komentara 4

JO
JosipB
16:18 11.04.2016.

Hvala Bogu sto zivim u drzavi u kojoj se nedjeljom odmara i ne ide se po trgovackim centrima,koji su zatvoreni

AA
aabbcc
11:20 12.04.2016.

Za trosenje para dosta je da rade i samo nedjeljom !.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:13 11.04.2016.

strasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije