Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHOVNI SUD POTVRDIO PRESUDU Z.D. (24)

Mađar premlatio i silovao djevojku. Nakon što je izručen Hrvatskoj, osuđen na četiri i pol godine

Dusko Jaramaz/PIXSELL
04.11.2021.
u 08:49

Zbog jake boli uslijed zadobivene teške ozljede glave nije mogla pružiti otpor. Optuženik je otkopčao njene hlače i silovao je, nakon čega je pobjegao

Z.D. (24), inače mađarski državljanin, pravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora, odlučio je Vrhovni sud, potvrdivši nepravomoćnu presudu, koju je u studenom lani donio Županijski sud u Rijeci.

No dio nepravomoćne presude, koji se odnosio na naknadu troškova sudskog postupka je ukinut te će se o tome ponovo odlučivati. U kaznu je Z.D. uračunato vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru u kojem je od kada je u veljači  2020. uhićen u Mađarskoj te izručen Hrvatskoj. U svojoj matičnoj zemlji uhićen je temeljem europskog uhidbenog naloga koji je za njim raspisala Hrvatska zbog silovanja.

Osuđen jer je u ljeto 2018. u jednom mjestu na Rabu, noću prišao nepoznatoj djevojci i na silu pokušao s njom imati spolni odnos. Žrtva se opirala i zvala pomoć. Udaljio se, ali se za par minuta vratio s tupim predmetom. Udario je žrtvu u glavu pa je pala na tlo. Zbog jake boli uslijed zadobivene teške ozljede glave nije mogla pružiti otpor. Optuženik je otkopčao njene hlače i silovao je, nakon čega je pobjegao.

Dio nepravomoćne presude koji se odnosi na kaznu je potvrđen, a Vrhovni je sud objasnio i zašto.

- Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će kazna na koju je optuženik osuđen ispuniti svrhu kažnjavanja. Olakotnim je cijenjeno da je optuženik djelo počinio kao mlađi punoljetnik (rođen 1997.). U potpunosti je priznao počinjenje djela. Otegotnim je cijenjena prijašnja osuđivanost (zbog imovinskih kaznenih djela) - naveo je Vrhovni sud u obrazloženju svoje odluke.

Što se tiče nadoknade troškova postupka, taj je dio nepravomoćne presude je ukinut jer je Vrhovni sud smatrao da je prvostupanjski sud tek djelomično odlučio o nastalim troškovima postupka. Prema stavu Vrhovnog suda, prvostupanjski sud je pogrešno naložio Z.D. da nadoknadi troškove tumača za mađarski jezik, pa će o tome koliki su troškovi postupka i na čiji teret padaju, prvostupanjski sud ponovo odlučivati.

Inače, Z.D. vjerojatno nije završio s hrvatskim pravosuđem, jer žrtva traži naknadu štete te traži odštetu od 300.000 kuna, a o tom zahtjevu će se odlučivati u parničnom postupku.

 

Ključne riječi

Komentara 2

NA
navijeke
09:35 04.11.2021.

Bezvezarija. U kaznu će mu biti uračunat pritvor, a najkasnije nakon što prođe malo više od pola kazne imat će pravo na uvjetni otpust. Dok kazne za silovanje ne krenu s minimalno deset godina zatvora BEZ mogućnosti skraćenja, mi ne možemo govoriti o tome kako silovatelje kažnjavamo.

CO
coolman
09:49 04.11.2021.

U HR se zločin isplati! Kazne su sramotno male! Kakvi su to suci i sutkinje?! Boje se kriminalaca ili što?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije