Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ogroman korak naprijed'

Macron i Merkel složili se oko 500 milijardi eura teškog fonda za oporavak EU nakon koronakrize

Merkel Macron
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
18.05.2020.
u 19:12

Predsjednik Macron kaže da je ovo prvi put da su se Francuska i Njemačka složile s time da dopuste Uniji da se zadužuje kolektivno uime svih država članica zajedno

Čelni ljudi Francuske i Njemačke žele da novi europski fond za oporavak bude težak 500 milijardi eura i da dijeli novac bespovratno, dakle ne u obliku zajmova, državama članicama koje su najpogođenije koronavirusom i gospodarskom štetom od globalne pandemije.

Svoj su dogovor predsjednik Emmanuel Macron i kancelarka Angela Merkel predstavili na zajedničkoj konferenciji za novinare putem video veze danas poslijepodne, a Europska komisija odmah je pozdravila tu francusko-njemačku inicijativu.

- Pozdravljam konstruktivan prijedlog Francuske i Njemačke. To ide u smjeru prijedloga na kojemu radi Komisija, koja će uzeti u obzir stavove svih država članica i Europskog parlamenta - komentirala je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Predsjednik Macron kaže da je ovo prvi put da su se Francuska i Njemačka složile s time da dopuste Uniji da se zadužuje kolektivno uime svih država članica zajedno. To je “ogroman korak naprijed”, izjavio je Macron.

Za taj iznos od 500 milijardi eura Komisija bi se zadužila na tržištu, uime svih 27 država članica, i potom bi ga kroz europski proračun usmjeravala u obliku “grantova”, darovanog novca, državama članicama s ciljem ravnomjernog oporavka od koronakrize i s ciljem jačanja kohezije.

Svih 27 država članica trebalo bi se suglasiti s takvim prijedlogom, a s obzirom da će prijedlog ići u obliku višegodišnjeg financijskog okvira (VFO, sedmogodišnji proračun Unije, koji se sada pregovara) takva je jednoglasnost ionako otprije potrebna. A uz to je potreban i pristanak Europskog parlamenta, koji je prošloga tjedna usvojio rezoluciju sa zahtjevom da europski fond za obnovu bude u rangu 2000 milijardi eura. 

Europska komisija trebala bi do 27. svibnja izaći s prijedlogom VFO-a i novog europskog fonda za oporavak od koronakrize, a nakon toga očekuje se sazivanje summita lidera 27 država članica, prvog fizičkog okupljanja od izbijanja globalne pandemije koja je sve njihove summite prebacila u  videokonferencijske. 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
21:37 18.05.2020.

Dobro je biti dio EU.

KR
Krile103
19:34 18.05.2020.

Ako dobijemo 10 mlrd . letimo u nebo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije