Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽI SE POVLAČENJE AGRESORA

'Ma kakav kineski mirovni plan za Ukrajinu, mirovni plan postoji i on se zove Povelja UN-a'

Opća skupština Ujedinjenih naroda
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
24.02.2023.
u 17:47

Na Općoj skupštini UN-a u New Yorku ovog je četvrtka usvojena nova rezolucija koja poziva na mir u Ukrajini i na povlačenje Rusije s ukrajinskog teritorija. Međutim, kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija ima pravo veta koje to tijelo da usvaja rezolucije sličnog sadržaja

- Već imamo mirovni plan, a on se zove Povelja Ujedinjenih naroda - poručila je, u izjavi koja zvuči kao odbijanje kineskog plana s 12 točaka prema postizanju mira u Ukrajini, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerobock pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku. Ondje je, na prijedlog Njemačke i u koordinaciji s Ukrajinom i svim zapadnim demokratskim državama, u četvrtak usvojena nova rezolucija koja poziva na mir u Ukrajini i na povlačenje Rusije s ukrajinskog teritorija. Za rezoluciju je glasala 141 država, 7 je bilo protiv, a 32 suzdržane. 

Prije godinu dana, odmah na početku ruske invazije na Ukrajinu, prvu sličnu rezoluciju Opće skupštine UN-a, s osudom ruske invazije kao kršenja Povelje UN-a, podržala je 141 država, uz 5 protiv i 35 suzdržanih. Pet država koje su i tada i prekjučer glasale protiv su Rusija, Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja i Nikaragva. A prekjučer su im se pridružile i Eritreja i Mali. Južni Sudan je od ranije suzdržane postao država koja je glasala “za” novu rezoluciju podrške Ukrajini i apeliranja na Rusiju da prekine s agresijom na tu zemlju. No, rezolucija Opće skupštine UN-a je neobvezujuća, a pravo veta koje Rusija uživa kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a sprečava to tijelo da usvaja rezolucije sličnog sadržaja. Vijeće sigurnosti jučer je zasjedalo na temu godišnjice ruskog rata u Ukrajini, a među govornicima je bio i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman.

Kina je jučer objavila dokument koji predstavlja kao svoj mirovni plan za Ukrajinu, ali američki i europski diplomati u svojim komentarima nisu zvučali kao da ozbiljno doživljavaju kineski plan kao šansu za mir. Pogotovo jer se plan objavljuje u vrijeme kad Amerikanci tvrde da imaju ozbiljne naznake da se Peking sprema na aktivniju vojnu podršku Moskvi u obliku vojne tehnologije i naoružanja za daljnji rat Rusije u Ukrajini. Dosad se Kina suzdržavala od takvog poteza, a sada oštro demantira američke izjave o tome da se upravo sprema na takvo što. Ali u takvom kontekstu zapadne države nisu sklone zaključivati da je Kina iskreni neutralni predlagatelj mirovnog plana, nego su sklonije vidjeti kineski potez kao nešto u korist Rusije. Kineski plan, osim toga, sadrži i nekoliko diplomatski uvijenih kritika Amerike i europskih saveznika kao odgovornih za eskalaciju rata u Ukrajini i za politiku sankcija protiv Rusije. Te sankcije Kinezi vide kao jednostrane i kao nešto što stvara nove probleme. Kineski plan naglašava i protivljenje upotrebi nuklearnog oružja, kao i protivljenje “hladnoratovskom mentalitetu”. 

Na jučerašnjem sastanku Vijeća sigurnosti UN-a malteško predsjedništvo omogućilo je svim prisutnim ministrima vanjskih poslova država članica Europske unije da dobiju šansu za govor. Tako je bio predviđen i govor Gordana Grlić-Radmana, koji od četvrtka boravi u radnom posjetu sjedištu UN-a u New Yorku. 

- Cilj ovog smrtonosnog rata nije samo osvajanje Ukrajine i lišavanje te zemlje njezine neovisnosti. Cilj mu je poništiti Povelju UN-a i međunarodno pravo. Cilj mu je demontirati globalnu sigurnost i uvesti nas u doba u kojem su gruba sila i otimanje zemlje prihvaćena norma - poruka je s kojom je došao Grlić-Radman, citiran prema pripremljenom govoru Vijeću sigurnosti prije samog početka sastanka. Spomenuo je i činjenicu da je Hrvatska ne tako davno bila žrtvom “vrlo sličnog rata”, pokrenutog “s gotovo istim izgovorom i ciničnim opravdanjem”. Stoga Hrvatska zna koliko je svaka pomoć važna u takvoj situaciji: čak i ako se radi o pukom priznanju tragedije, čak i ako se radi samo o riječima koje prepoznaju tko je žrtva - poručio je.

- Jednu takvu rezoluciju, kojom se priznaje tragedija i nepravda nanesena Ukrajini, jučer je velikom većinom usvojila Opća skupština UN-a. Uz određene iznimke, svijet nastavlja podržavati Ukrajinu i pravo na samoobranu njezina naroda. Nakon godinu dana, taj se narod se ne umara, pa se nećemo ni mi umoriti u podršci - poručio je Grlić-Radman i dodao kako Hrvatska ne prihvaća normalizaciju ruskog rata u kojem se civili tretiraju kao mete. 

- Rusija je započela ovaj rat i Rusija je jedina koja ga može zaustaviti uklanjanjem svojih trupa iz Ukrajine. Dok se taj trenutak ne dogodi, Hrvatska će i dalje biti uz Ukrajinu i njezin narod, njezinu neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost unutar međunarodno priznatih granica. Divimo se hrabrosti i dostojanstvu Ukrajinaca koji brane svoju zemlju i svoje domove. I dugujemo im zahvalnost što brane ključna načela Povelje UN-a i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima - zaključio je hrvatski ministar vanjskih poslova, prema unaprijed pripremljenom govoru u koji smo imali uvid u New Yorku. 

>> VIDEO: Neugodna scena na sastanku OSCE-a: Latvijski političar sočno opsovao Ruse, a Amerikanac se zahvalio

Komentara 8

Avatar Dzambo1
Dzambo1
18:17 24.02.2023.

A gdje je bila ta ''povelja'' u pitanju Palestine...Kosova..i jos nekih....misim stvarno ovo je ''dno dna''........

DU
Deleted user
18:34 24.02.2023.

Tako je Analena, samo još kaži za koga to vrijedi a za koga to ne vrijedi!

AT
atlantisind
17:56 24.02.2023.

Nisu se sjetili da traze od Izraela da vrati otetu zemlju palestincima i da ih pretanu ubijati ko muhe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije